Mordrättegången: Åklagaren tror på vård

I dag avslutades rättegången om mordet på Ida Johansson.

Domen faller nästa fredag. Åklagaren är övertygad om att påföljden blir rättspsykiatrisk vård.

Efter en två månader lång paus avslutades i dag rättegången mot den 19-åring som erkänt att det var han som mördade Ida Johansson i Runbyskogen i augusti förra året.

Åklagaren och försvaret höll sina slutpläderingar och efter knappt två timmar avslutades huvudförhandlingen.

Åklagaren Robert Näppi menar att påföljden är uppenbar.

– Han kommer att bli överlämnad till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning, säger han.

Orsaken är att Socialstyrelsens rättsliga råd i sitt yttrande menar att 19-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Robert Näppi säger dock att han inte tycker att yttrandet är särskilt robust.

– Jag tror att det är gärningens karaktär som gör att man kommer fram till slutsatsen att den här människan måste vara allvarligt psykiskt störd. Men jag har aldrig varit med om att en domstol gått emot ett utlåtande från det rättsliga rådet.

I princip hela huvudförhandlingen har hållits bakom stängda dörrar. Robert Näppi säger att det stundtals varit mycket känslosamt inne i rättssalen.

– Naturligtvis har det blivit viss upprördhet bland de berörda och en del och känslomässiga utbrott. Det är frustrerande för alla parter att han inte berättar hela sanningen.

Det är framför allt kring uppsåtet som Robert Näppi menar att den åtalade inte har berättat allt. Näppi anser att det är förvånade att den åtalade erkänt mord men inte att uppsåtet var våldtäkt.

– När jag åtalade honom var jag ganska övertygad om att han skulle erkänna våldtäkt men neka till mord och i stället hävda grovt vållande till annans död eller något liknande. Den inställningen kom aldrig och det är förvånansvärt.

Döms 19-åringen till rättspsykiatrisk vård kommer behovet av vård att prövas var sjätte månad.

– Min bedömning är möjligheten att hålla honom borta från allmänheten är större om han får rättspsykiatrisk vård. Återfallsrisken är betydande, säger Robert Näppi.

Mitt i har sökt 19-åringens advokat Sofia Björksten för en kommentar. Till Expressen bemöter hon åklagarens uttalanden på följande sätt:

– Det får stå för honom, det är absolut inte min uppfattning. Jag tycker att jag har en klient som har berättat mycket mer än vad väldigt många andra gör i sådana här situationer. Rättegången har ju handlat om att de som har något att bidra med berättar det. Det har min klient gjort, så gott han har kunnat. Han har svarat på frågor och erkänt det han har gjort.