Min lokala hjälte

Mordutredning läggs ner

27-åringen sköts ihjäl mitt i bostadsområdet.
27-åringen sköts ihjäl mitt i bostadsområdet.
I mars finkammade militär området runt mordplatsen och gjorde ett fynd som polisen hoppades mycket på då. Men det visade sig inte leda utredningen framåt.
I mars finkammade militär området runt mordplatsen och gjorde ett fynd som polisen hoppades mycket på då. Men det visade sig inte leda utredningen framåt.
Polisen väntas inom kort lägga ner utredningen om mordet på en 27-årig man i Farsta strand.

– Vi har vänt på varje sten och gjort vad vi kan göra, säger Mats Johansson, ansvarig utredare vid polisen.

Natten till den 23 januari i år sköts en 27-årig man ihjäl ute på en gårdsplan på Nordmarksvägen i Farsta strand. En 26-åring greps och häktades misstänkt för medhjälp till mord. Nu har häktningen hävts.

– Han var på sannolika skäl misstänkt och de misstankarna har inte stärkts under utredningen. Då är det inte tillräckligt för åtal, säger Mats Johansson, kriminalinspektör på avdelningen grova brott i polisområde Syd.

Enligt utredaren har ett stort antal förhör hållits. Föremål har också skickats på teknisk analys, bland annat efter ett fynd som gjordes i mars då militär finkammade området runt Nordmarksvägen.

– Det finns ingen anledning att gå ut med vad vi hittade, men det gav ingen träff mot den här personen, säger Mats Johansson.

Nu återstår bara några mindre åtgärder innan polisen låter utredningen vila.

– Vi lägger inte ner utredningen i formell mening, i och med att mord inte preskriberas längre. Men det blir som ett cold case. Det kommer att krävas nya uppgifter för att vi ska jobba aktivt med fallet igen, säger Mats Johansson.

Hur känns det?

– Det känns aldrig bra att man inte kan lösa ett mord. Det känns som ett misslyckande. särskilt med tanke på de anhöriga som inte får ett riktigt avslut.

Enligt Mats Johansson har utredningen försvårats av att en del personer inte har velat samarbeta med polisen.

– Många kriminella har den policyn att de inte vill prata med polisen över huvudtaget. Så ser det ut generellt tyvärr, och det är ett stort problem. Vi får inte ens vanliga basuppgifter.

Mitt i Söderort har sökt den ansvariga åklagaren som är på semster och inte har gått att nå.

Den tidigare mordmisstänkte 26-åringen är inte släppt på fri fot. Han är häktad misstänkt för grovt narkotikabrott i en annan utredning.