Mordutredningar stoppas upp – kö till teknisk analys

Polisens tekniker spärrar av
Polisens tekniker spärrar av efter brott. Tekniska bevis är avgörande vid grova brott. Men polisens analyscentrum NFC har långa köer.
Polisens nationella centrum för kriminaltekniska undersökningar är en flaskhals som stoppar upp brottsutredningar.
Åklagare Robert Näppi väntar fyra månader efter Skarpängsmordet fortfarande på analyssvaren.
Nu har det gått så långt att flera åklagare runt om i landet säger att de inte längre skickar in bevis för analys, uppger Sveriges Radio.

Trots att det har gått över fyra månader sedan mordet i Skarpäng i Täby har ännu ingen åtalats. Frustrationen hos åklagare Robert Näppi har varit tydlig över att Nationellt forensiskt Centrum (NFC) dröjer med analyssvaren av inskickat bevismaterial.

Robert Näppi har sagt att han har en teori om hur mordet gick till, men att han väntar på mer stödbevisning.

– Det måste till ytterligare teknisk bevisning. Jag måste ha något riktigt starkt som stöd här, sa han till Mitt i förra veckan.

Analyssvar dröjer – sannolikt fem månader

De två yngre männen som tidigare varit häktade för dådet i Skarpäng är fortfarande misstänkta.

Men eftersom ingen längre är frihetsberövad får fallet lägre prioritet hos NFC, enligt Robert Näppi. Han tror inte att analyssvaren som kan ge stöd för att åtala kommer förrän tidigast i juni.

Då har det gått fem månader sedan Skarpängsmordet skedde.

Försvarsadvokat: Det är skandalöst

Långa handläggningstider på Nationellt Foresiskt Centrum (NFC) skapar frustration inom rättsväsendet i hela landet.

Sveriges Radio tar upp ett exempel i Örebro där en man har varit misstänkt för mord i ett års tid. Trots att bevisen då inte räckte för att fortsätta hålla honom frihetsberövad anser åklagaren fortfarande att den misstänkte mannen är skyldig.

En stor mängd föremål har i det fallet tagits i beslag och skickats in för analays, men fortfarande har inte alla analyssvar kommit.

– Åklagaren anser att de inte har fått tillräckligt underlag för att fatta beslut om varken det ena eller det andra. Vi väntar alla på resultatet. Det är skandalöst att man ska behöva vänta upp emot ett år innan det händer något, säger mannens försvarsadvokat Ingvar Backman till Sveriges Radio.

Polischefen önskar snabbare återkoppling

Magnus Osvald, sektionchef på grova brott i norra Stockholm, sa i veckan till Mitt i att den tekniska bevisningen är ”fullständigt avgörande när det gäller de absolut grövsta brotten”.

Han konstaterar också att utredningen om Skarpängsmordet har hamnat i ett läge där utredarna måste invänta svaren från Nationellt Forensiskt Centrum.

– I den bästa av världar hade vi fått snabbare återkoppling från de tekniska undersökningar från NFC, säger Magnus Osvald.