Morgonkollen: Krav på att porta bråkstakar

Morgonkollen, söndag.
Krav på att porta bråkstakar från biblioteken, stor grön satsning i ytterstaden och digitalisering av våra matvanor. Här är morgonens nyheter.

”Porta Stökiga personer från biblioteken”

Porta personer som grovt stör ordningen på biblioteken. Det ska Liberalerna kräva vid kulturnämndens sammanträde i dag. Partiet tänker föreslå att Stockholms stad uppvaktar regeringen om möjligheten att införa tillträdesförbud.

Bakgrunden är att antalet fall av hot, våld och ordningsstörningar på biblioteken ökade under 2016. 412 incidenter rapporterades. Årsta bibliotek tvingades till exempel hålla stängt i två dagar i december 2016.

Grön satsning i ytterstaden

Vårbergstoppen blir en ny stadsdelspark, när Stockholms stad gör en grön satsning i ytterstaden. Totalt 300 miljoner ska investeras i parker och planteringar, skriver DN. Mest pengar går till Vårbergstoppen, i Skärholmens stadsdel. Hela 50 miljoner kronor satsas där. Invigningen blir 2020.

Andra platser i projektet är Bandängens park i Enskede, Solursparken i Vällingby, Hässelby gårds Torg, Norra Rinkebygången och Tenstagången.

Stenkastning  mot polisbil

En polisbil vid Kista torg utsattes för stenkastning i går kväll. Vittnen såg en person kasta en stor sten mot en parkerad polisbil,och sedan gå in i en butik. Ingen har dock gripits. Bilen fick stora bucklor. En anmälan om skadegörelse har gjorts.

”Nu blir maten du äter digital”

Recept som baseras på din blodgrupp, restauranger som stoppar matsvinnet med appar och där kunderna får köpa take away för halva priset, och hemlagade matlådor som körs ut till ditt kvarter. Nu ska stockholmarnas ätande digitaliseras. Och bland förgrundsfigurer inom det som kallas foodtech-scenen benämns Stockholm som Nordens ”Foodtechmecka”.

– Vi är galna i mat och hälsa, förändringsbenägna och vi är tokiga i teknik, säger Johan Jörgensen, som menar att hela matbranschen bara är i början på en jätteomvandling.

Dimman lättar

Morgonens dis och dimma lättar under dagen.  Det blir klart till halvklart väder och mellan 8 och 13 grader. På kvällen kan molnigheten tillfälligt öka.