Morgonkollen: Brand i tunnelbanan

Brandkår Slussen
Brandkår på plats vid slussens t-bana tidig torsdagsmorgon.
Kraftig rökutveckling i tunnelbanan vid Slussen, Karolinska testade stamceller på spädbarn och ett flertal väpnade rån på olika platser i Stockholm. Det är några av morgonens nyheter.

Brand i tunnelbanan

Räddningstjänst och polis beordrades vid 05-tiden på torsdagsmorgonen till Slussens t-banestation efter uppgifter om rökutveckling i tunnelbanan.

Branden visade sig ha orsakats av arbete i tunneln och kunde släckas snabbt, skriver Polisen i en händelserapport.

SL stängde under morgonen av all trafik mellan Zinkensdamm och Karlaplan på röda linjen, och inga tåg på gröna linjen stannade vid Slussen utan åkte förbi stationen. Vid 07:30-tiden var trafiken delvis i gång igen, men det är fortfarande oklart hur länge trafiken kommer att påverkas av morgonens rökutveckling.

– Vi vet inte hur länge det kommer att pågå, säger Henrik Halmér, presskontakt på SL.

Bilbrand i Rågsved

Polis och räddningstjänst beordrades till Axelbergsgränd i Rågsved efter larm om en brand sent på onsdagskvällen. Det visade sig på plats röra om en bil som brann på en parkering i området. Ingen person är i nuläget misstänkt för branden.

Tre väpnade rån

Tre väpnade rån i tre olika stadsdelar skedde i Stockholm på onsdagskvällen.
En man rånades vid 18-tiden på sitt armbandsur av två maskerade män med ett pistolliknade föremål på Östermalm. En halvtimme senare rånades en kvinna på sin bil i Stureby efter att ha blivit hotat av två män med vapen, och ett par timmar senare rånades en man i Kista av fyra personer som under pistolhot ska ha tvingat till sig kontokort samt koduppgifter.

Polisen tror inte att det finns något samband mellan de väpnade rånen.

– De har skett på så utspridda platser och skiljer sig åt i karaktär, så jag har svårt att se ett samband, säger Sven-Erik Olsson på Polisens ledningscentral.

Läs också: Två gripna efter knivrån

Försök utfördes på spädbarn

Läkare vid Karolinska har utfört experimentell behandling på för tidigt födda, skriver Dagens Nyheter.

Enligt tidningen har det skett utan tillstånd från etikprövningsnämnden och Läkemedelsverket och kan därför ha brutit mot lagen. Totalt ska det handla om nio behandlingar, där den första ägde rum 2012.

Karolinskas chefsläkare Nina Nelson Follin säger till TT att föräldrarna varit med på noterna.

– De behandlande läkarna utförde det här på humanitär grund, förankrade det med dåvarande chefer och föräldrarna gav sitt samtycke, säger hon till TT.

Vädret

Stockholm får under torsdagen ett i huvudsak mulet väder, men under eftermiddagen kan molnigheten minska något. 4-9 grader väntas och till det en ostlig eller växlande vind, uppger SMHI.

Texten uppdateras