ANNONS

Morgonkollen: Chans att se Jas Gripen – flygvapnet fyller 90 år

Flygvapnet fyller 90 idag. Det firas på Karlaplan med bland annat en överflygning av JAS 39 Gripen.
Flygvapnet fyller 90 idag. Det firas på Karlaplan med bland annat en överflygning av JAS 39 Gripen.
Smash and grabb-kupp mot teknikjätte i Kungens Kurva, svenska flygvapnet fyller 90 år och skjutförbud på populära Hacksjöbanan. Här är nattens och morgonens nyheter i Stockholm.
ANNONS

Smash and grab-kupp i Kungens Kurva:

Sibas Varuhus i Kungens kurva utsattes för en smash and grabb-kupp klockan 02.05 på fredagsmorgonen. En hjullastare har körts in i entrén, uppger Stockholmspolisens regionledningscentral. Vittnen har sett två mörka bilar lämna platsen i hög fart.

Sannolikt har gärningsmännen fått med sig elektronikprylar.

För att försvåra förföljandet har fotanglar kastats ut längs med Smistavägen.

Flera bilar, varav en taxi och en lastbil, har fått punktering till följd av detta, skriver aftonbladet.se.

Trots en omfattande polisinsats i området är gärningsmännen alltjämt på fri fot.

Svenska flygvapnet fyller 90 år:

Idag för 90 år sedan grundades det svenska flygvapnet Det uppmärksammas med en ceremoni vid Flygarmonumentet på Karlaplan i Stockholm, samt med överflygningar av bland andra Jas 39 Gripen, SK-60 och TP 84 Hercules.

Ceremonin där bland andra flygvapnets chef generalmajor Mats Helgesson deltar, startar klockan 10.

ANNONS

Skjutförbud på Hacksjöbanan i Tullinge:

På torsdagen belades en av Stockholms största och mest populära skjutbanor med skjutförbud av polisen. En tillsyn tidigare i veckan avslöjade att det har tillkommit banor som inte har godkänts.

– Skjutsäkerheten måste vara fullgod, så väl för den som använder banorna som för allmänheten, säger Patrik Jansson, på polisens rättsavdelning till dn.se.

Skjutstoppet är ett hårt slag mot ett stort antal skytteklubbar som bedriver tränings- och tävlingsverksamhet på Hacksjöbanan.

Vad som händer nu är oklart. Banan ägs av Botkyrkakommun. För driften står Hacksjöbanans intresseorganisation som är en paraplyorganisation för ett flertal av länets skytteklubbar.

Eldrivet pendelfartyg testas på Stockholms farvatten:

Stan är full av vatten, men alltför sällan används det för pendling. Det vill landstinget ändra på och testar redan i sommar ett eldrivet pendelfartyg i Stockholm.

I höst görs även ett försök med pendelbåttrafik mellan centrala Stockholm och Ekerö, med fyra stopp mellan Klara Mälarstrand och tappström skriver dn.se.

Elbåten med en medelhastighet på 25 knop körs i sommar utan passagerare, främst för att pröva vågsvallet som ska vara mindre eftersom det är byggt lite som en svävare.

Om testerna faller väl ut kan elbåten i framtiden sättas in i trafik, vilket skulle betyda en restid på omkring 25 minuter från Ekerö och Vaxholm in till Stockholms innerstad. Vilket är betydligt snabbare än med buss.

Sommarkul för familjen på Gärdet:

Idag öppnar en ny lek- och upplevelsepark intill Kampementsbadet på Gärdet. Här finns det mesta för äventyrslystna barn – och vuxna. Man kan åka badring i en 140 meter lång Slip-n-Slide, testa att springa inuti en två meter stor badboll eller leka i ett gigantiskt tält fyllt med hoppborgar. Parken håller öppet mellan 11 och 19 hela juli.

SM-kval i beachsoccer på Gärdet:

I morgon lördag med start klockan 10 är det SM-kval i beachsoccer på Gärdet. Men redan idag kan den som vill prova på att spela själv. Stora och små är välkomna mellan klockan 11 och 17. Eller varför inte titta på när proffsen i Beach FF tränar ikväll.

Tidvis regn eller skurar:

Medtag paraplyet. Idag blir det mulnande söderifrån följt av regn eller skurar. Temperaturen landar på mellan 16 och 21 grader.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.