Morgonkollen: Familj vräks trots hjälteinsats

5238-stockholm
Hjältefamilj vräks. Olydiga bilister. Grammisgala. Här är några av morgonens nyheter.
Familjen Isaksson får inte återvända till sin lägenhet efter en brand, trots en hjältemodig insats. Fler bilister kör mot enkelriktat i innerstan efter att cyklister tillåtits köra åt båda hållen. Och i kväll är det Grammisgala i Konserthuset.
Här är några av morgonens nyheter.

Familjen vräks efter brand

Roland Isakssons lägenhet förstördes i en brand i april. Han, sönerna och äldsta sonens flickvän fick hoppa från andra våningen för att fly lågorna. Roland fick permanenta skador i båda fötterna och ryggen.

Sonen Eddie Lövenås vände tillbaka efter att ha hoppat och skadat ena foten – han ville försäkra sig om att inga grannar var kvar i huset. För det fick han ta emot pris av brandkåren i maj, hans insatser sågs som en viktig del i räddningsarbetet.

Nu står det klart att familjen inte får flytta tillbaka när huset har renoverats, skriver Mitt i Upplands Väsby. När en hyresrätt brinner upp brinner även kontraktet upp, på grund av en hundra år gammal lag.

– Det är fortfarande jobbigt att tänka på, att vi bara blev utslängda. Att de har rätt enligt lag att göra så är helt sjukt tycker jag, säger Eddie Lövenås.

Fler muslimer utsätts för brott

Allt fler stockholmare utsätts för brott för att det är muslimer, rapporterar Sveriges Radios P4 Stockholm. Det kan handla om spottloskor, glåpord och hotbrev. 2015 anmäldes 200 isalmofobiska hatbrott i Stockholm, dubbelt så många som 2012. Statistiken för 2016 kommer först i höst men flera moskéer som SR pratat med säger att hoten ökar hela tiden.

Fler kör mot enkelriktat

Allt fler bilar kör mot enkelriktat i innerstan sedan cyklar fick tillåtelse att köra åt båda hållen i höstas, rapporterar Mitt i Kungsholmen. Trafikborgarrådet Daniel Helldén försvarar ändå reformen.

Förnuft och känsla på Scalateatern

För den kulturintresserade kan vi tipsa om vår intervju med Jessica Liedberg som nu spelar Ester Nilsson i Scalateaterns uppsättning av succéboken Egenmäktigt förfarande. Läs Mitt i Kungsholmen varför hon inte tycker den främst handlar om manligt och kvinnligt utan om förnuft och känsla.

Dags för Grammisgala

I kväll hålls Grammisgalan i Konserthuset. Flera Stockholmare är bland de nominerade, band dem världsartisterna Tove Lo och Zara Larsson, låtskrivare och producenten Ana Diaz och Lina Nyberg, den senare i kategorin Årets jazz. De båda sistnämnda har båda blivit intervjuade av Mitt i tidigare.

Regn och plusgrader

Under tisdagen blir det mest mulet, enligt SMHI. Ett regnområde passerar senare under dagen. Temperaturen blir mellan tre och fem grader. I kväll och i natt kan temperaturen falla ner till 0 eller ett par minusgrader.