Min lokala hjälte

Morgonkollen: Flyktingkritik och kanske sol

Sol utlovas idag!
Sol utlovas idag!
Myndigheter får kritik för sin hantering av flyktingkrisen och årets QX-pristagare korades i går. Här är kvällens och morgonens händelser i Stockholms län.

Beredskapen för flyktingkrisen var dålig

Regeringen och ansvariga myndigheter får kritik för sin hantering av flyktingkrisen 2015. Det framgår av en debattartikel i Dagens Nyheter idag, med anledning av att Riksrevisionen i dag publicerar en granskning av myndigheternas agerande.

Bland annat hade Myndigheten för samhällsskydd (MSB) inte tagit upp en hög flyktingström som möjlig risk i sina risk- och sårbarhetsanalyser, vilket vi finner anmärkningsvärt, skriver Anders Berg och Robert Boije, vid Riksrevisionen.

Starka reaktioner på attentat mot polischef

Reaktionerna efter gårdagsnattens sprängattentat mot en polischef var skarpa i går. Bland annat uttalade sig statsminister Stefan Löfven och polisfacket mot dådet, som inträffade i Täby.

– En polis ska inte känna rädsla för att vara polis, de ska ha allt stöd de kan få. Vi måste vara stenhårda mot den här typen av brottslighet, sa statsminstern till TT .

Två rån

I går kväll anmäldes två rån. En person uppgav att han blivit omkullknuffad och rånad av tre män. Händelsen ska ha inträffat vid 18.30-tiden på Klarabergsgatan i Stockholm.

Ungefär vid samma tid rånades en mindre butik på Bjällervägen i Västertorp av två maskerade män med ett pistolliknande föremål. Vid halvåtta tiden på måndagskvällen uppgav polisen att en man gripits misstänkt för inblandning i rånet.

Vinnare på QX-galan

Artisten Oscar Zia, 20, tilldelades utmärkelsen ”Årets homo/bi” på QX-galan i går kväll. Zia har bland annat tävlat i melodifestivalen, senast 2016 med låten ”Human”. Bland övriga pris som delades ut på galan blev norska tv-serien ”Skam” årets utländska tv-program.

Vädret

Under tisdagen utlovas en del sol och runt -4 grader – i vissa delar av länet ner till -7 grader. Lätta östliga vindar som kan göra att det känns ännu kallare.

Missa inte

Mitt i:s reportage om det olösta spädbarnsmordet i Upplands-Bro som väckt känslor i hela landet. I kväll uppmärksammas berättelsen av Leif GW Persson i SVT:s Veckans brott. https://mitti.se/nyheter/reportage-veckans-brott/?omrade=hela-stockholm

Lyssna även här: Vittnet Mikael, poliserna och begravningsentreprenören om det dramatiska spädbarnsmordet