Morgonkollen: Kvinna förföljdes och våldtogs

Kallt och klart väder i Stockholm på söndagsmorgonen.
Kallt och klart väder i Stockholm på söndagsmorgonen.
Våldtäkt och rån på Östermalm och en man jagades av person med knivliknande föremål på Lidingö, här är söndagens Morgonkoll.

Våldtäkt på Östermalm

En kvinna märkte att hon förföljdes när hon var på väg genom Ruddammsparken på Östermalm vid 23.30 på lördagsnatten.

– Hon blev indragen i en port och våldtogs och rånades. Polisen var på plats under natten och spärrade av platsen för teknisk undersökning, säger Albin Näverberg, presstalesperson vid polisen.

Den misstänkta förövaren som eftersöks ska vara man i medelåldern.

Jagad av förövare med kniv

En person gav sig på bilar och slog sönder rutor på Näset, Lidingö på lördagskvällen. Därefter ska personen jagat en man med ett knivliknandeföremål, men mannen som larmade polisen lyckades komma undan.

Vid polisens efterspaningar har den knivjagande personen blivit utpekad med namn, men inte gripits.

– Eftersom personen är utpekad med namn och adress så är det bara en tidsfråga, säger Albin Näverberg, presstalesperson vid polisen.

Snart kan du läsa din sjukjournal på nätet

Stockholm/Gotland är sist ut med e-journaler i Sverige. Fyra vårdcentraler testade lägga ut journalerna i oktober-november som pilotprojekt, och nu är tanken att e-tjänsten ska spridas till andra vårdgivare i länet.

Läs mer: E-journaler blir tillgängliga även för Stockholmare

Vildsvinens skador kostar miljoner

I Stockholms län förlorar lantbrukarna inkomster på omkring 65 miljoner kronor på grund av skador från vildsvin, rapporterar P4 Stockholm. Vildsvinsstammen ökar snabbt och det skjuts för få djur, det innebär att vildsvinsskadorna blir fler.

– För svenskt jordbruk innebär det ett påtagligt bekymmer. Och om det inte blir mycket kalla och snörika vintrar blir det ingen förbättring de närmaste tio åren, säger Hans Andersson till P4 Stockholm.

Kall natt och morgon

Natten har varit klar och kall i Stockholms län, något som håller i sig på morgonen där temperaturen ligger på minus 11. Molnigheten ökar under dagen och temperaturen hamnar runt 5 minusgrader. Till kvällen och natten noll till minus fem grader, enligt SMHI.