ANNONS

Morgonkollen: Första jobbdagen utan Tvärbanan

Resenärer får räkna med i vissa fall fördubblade restider när Tvärbanan stängs av.
Resenärer får räkna med i vissa fall fördubblade restider när Tvärbanan stängs av.
Tullens beslag av vapen och andra föremål ökar, Tvärbanans avstängning skapar irritation och lokalt uppror mot utvisningar av unga sprider sig. Det är måndagens toppnyheter.
ANNONS

Alltfler beslagtagna vapen på Arlanda

Gränspolisens beslag av vapen och andra farliga föremål har ökat drastiskt de senaste åren. Förra året gjorde tullen över 5 000 beslag av vapen, elpistoler, kaststjärnor, pepparsprej och stilettknivar, de flesta funna vid Arlanda. Det rapporterar P4 Stockholm.
– Man kan bara gå in på nätet och kolla, det är lätt att köpa det här, säger Mats Pettersson, enhetschef för gränsskyddet i Stockholm till SR.

Fördubblade restider när Tvärbanan byggs om

Idag är första jobbdagen för alla pendlare som nu måste ta ersättningsbuss när Tvärbanan mellan Hammarby Sjöstad och Alvik stängts av. Resenärer får räkna med i vissa fall fördubblad restid.
– De som reser med Tvärbanan tycker att det här kommer bli väldigt besvärligt, säger Claes Keisu, presskommunikatör på SL till P4 Stockholm.
Anledningen till att tågen står stilla ända fram till i höst beror på ett signalsystem som måste bytas ut.

”De som reser med Tvärbanan tycker att det här kommer bli väldigt besvärligt”

Lokalt uppror mot utvisningar

I Värmdö har en politiker startat uppror mot utvisning av ungdomar till Afghanistan. På bara några dagar har upproret spridit sig och fått mer än 600 namnunderskrifter av såväl privatpersoner som företag och föreningar i kommunen.
– Vi kan inte utvisa människor till ett land när UD samtidigt avråder svenskar från att resa till det landet. Att så många har skrivit under på så kort tid visar att det finns ett starkt engagemang, säger Karin Aaseby (S), initiativtagare.

”Att så många har skrivit under på så kort tid visar att det finns ett starkt engagemang mot utvisningarna”

Termometern kan visa tvåsiffrigt

Idag kan vi räkna med soligt väder i hela länet och det är inte omöjligt att temperaturen når närmare 20 grader framåt eftermiddagen. Värmen och torkan har dock fått SMHI att gå ut med en varning om risk för gräsbrand i hela länet utom Roslagskusten.

God morgon!