ANNONS

Morgonkollen: Kändisadvokat spår fler sexbrottsdomar

Skärpta regler i t-banan har inte lett till minskat tiggeri och en kändisadvokat som spår fler sexdömda med en ny sexualbrottslag är några av morgonens nyheter.
Skärpta regler i t-banan har inte lett till minskat tiggeri och en kändisadvokat som spår fler sexdömda med en ny sexualbrottslag är några av morgonens nyheter.
ANNONS

Under måndagen får resenärer på sträckan Bålsta–Stockholm central räkna med förseningar och inställda avgångar, skriver SVT. Orsaken är ett spårfel i Duvbo.

Framförallt kommer tågen i rusningstid att påverkas, enligt Trafikverket.

– Deg kommer att bli trångt på de tåg som rullar, säger Thomas Silvander, på Trafikverket.

Fjärrtågen kommer också att påverkas av spårfelet, tåg mellan Stockholm central och Sundbyberg, Enköping, Västerås och Hallsberg.

Tiggeriet i tunnelbanan ökar, trots skärpta regler.

Det skriver Dagens Nyheter.

Under årets åtta första månader ökade anmälningarna om tiggeri i tunnelbanan något jämfört med samma period i fjol, från 749 till 864.

1 april skärpte SL ordningsreglerna i tunnelbanan, vilket innebär att det är förbjudet att ligga i sittmöbler och sitta på golvet innanför spärrarna Det är inte heller tillåtet att ha skrymmande tillhörigheter, att sälja tidningar utan tillstånd, framför musik utan SL:s skriftliga tillstånd eller att störa eller ofreda människor på stationer och i vagnar.

Ett gigantiskt matsvinn pågår just nu i det tysta i svenska trädgårdar, skriver Dagens Nyheter. Hundratusentals ton äpplen ruttnar bort, mer än dubbelt så mycket som vi köper i handeln.

ANNONS

I svenska trädgårdar finns kapacitet för 280 000 ton äpple per år. Men bara fem procent, eller cirka 15 000 ton, äts upp.

Knappt två minuters skillnad i restid och 25 000 kronor billigare. SVT har provåkt t-banesträckan Stadshagen– Västra skogen och klockat tiden till 1 minut och 45 sekunder. I Stadshagen är snittpriset för en bostadsrätt 75 600 kronor per kvadratmeter medan bostadsrätter i Västra skogen i genomsnitt kostar 51 200 kronor. En bostadsspekulant som är beredd att få ett par minuters längre pendlingstid kan därmed sänka priset med cirka 25 000 kronor, enligt SVT.

Nils Ferlin gör comeback, skriver Sveriges Radio. Eller snarare, statyn av Nils Ferlin, som brukar stå på torget nedanför Klara kyrka. Statyn har tillfälligt flyttats i väntan på att det omfattande byggnadsarbetet mellan Hamngatan och Regeringsgatan vid NK ska blir klart. Hösten 2017 ska Nils Ferlin-statyn åter vara på plats räknar staden med.

En kommande utredning föreslår att de allvarligaste sexualbrotten ska ha en straffskala på upp till tio års fängelse, rapporterar Ekot. Begreppet våldtäkt tas bort. Advokaten Elisabeth Massi säger till Svenska Dagbladet att hon tror att fler kommer att dömas, men vill att straffen ska skärpas betydligt mer.

Vädret i dag blir soligt med en del slöjmoln, 16 till 20 grader och sydlig vind. I natt sjunker temperaturen till mellan 5 och 10 grader, rapporterar SMHI.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.