Morgonkollen: Kvinna våldtogs utomhus i norrort

En kvinna blev våldtagen utomhus i norrort, Kungliga slottet hotas av stämning, drönare stängde Arlanda flygplats och knuffen framför tunnelbanetåget riktades mot en "slumpvis vald" person enligt utredaren. Här är nattens och morgonens nyheter i Stockholm.

Kvinna våldtogs natten mot lördag på en adress i norrort i Stockholm

Polisen har gripit en man misstänkt för brottet.

Det finns en koppling mellan målsägande och den gripne, säger Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisen till Aftonbladet.

Våldtäkten skedde utomhus på. När kvinnan kom hem till sin bostad vid 03.10 på natten larmade hon polis.

Hon pekade därefter ut en trolig brottsplats och en misstänkt gärningsman, enligt Aftonbladet.

– Det finns en koppling mellan målsägande och den gripne. Men exakt vad den är går vi inte ut med, säger Eva Nilsson, informatör vid Stockholmspolisen, till Aftonbladet.

Ett ytterligare våldtäktsförsök anmäldes i samma geografiska område under nattenDet var klockan 03.44, en dryg halvtimme senare än det första fallet, som en kvinna anmälde att hon vid en busshållplats blivit utsatt för våldtäktsförsök, skriver Expressen.

Händelserna har ingen koppling med varandra enligt polisen.

Väktare utsatta för stenkastning i Sätra

Vid 00.50 natten mot lördag larmades polisen till Sätra torg sedan ordningsvakter fått stenar kastade mot sig från ungdomar. Upprinnelsen var att väktarna upptäckt en brand i ett soprum och larmat brandkåren. I samband med detta skrämde väktarna i väg fyra ungdomar som man trodde hade samband med branden. Men då började också stenkastningen mot dem.

– Väktare larmade räddningstjänsten, som larmade oss. Det var ingen större brand, men stenkastningen börjar när väktarna upptäcker den. Ungdomarna tros ha varit i 15-16-årsåldern, säger Eva Nilsson vid polisens länskommunikationscentral till Mitt i.

”Tunnelbaneknuffen” skedde mot slumpvis utvald person – som alltjämt är svårt skadad

Som Mitt i berättat tidigare så häktades på fredagen den 34-årige man som misstänks ha knuffat ner en annan man framför ett tunnelbanetåg på T-centralen. Förundersökningsledaren Carl Mellberg säger nu till DN att mannen som blev nerknuffad alltjämt vårdas för allvarliga skador.

Målsägande har svåra skador på huvud, nacke och bröst. Det finns ingen känd relation mellan dem sedan tidigare. Det verkar ha varit ett slumpvist val av den misstänkte, säger Carl Mellberg.

Polisen söker vittnen till själva händelsen, på T-centralens gröna linje, strax efter 22-tiden tisdagen den 31 maj.

Drönare stängde Arlanda

En drönare stängde Arlanda flygplats i en halvtimme under fredagen. Polisen fick larmet klockan 15.48 på fredagen. Samtidigt har ägaren till en drönare som flög ovanför Tantolunden 22 maj, och stoppade all trafik på Bromma, nu åtalats för brott mot luftfartslagen, skriver DN. Luftfartsverket har tagit fram en interaktiv karta där det går att se var man kan få flyga sin drönare.

Markbrand i Sätra

En markbrand rasade i Sätra vid 14-tiden under fredagen. De ursprungliga uppgifterna gjorde gällande att ytan var 300 kvadratmeter stor, men polisen säger till Mitt i att den var större än så.

– Det var ett 1 000 kvadratmeter stort område, säger Eva Nilsson vid polisens länskommunikationscentral.

En bosättning bestående av ett tältläger låg i närheten av branden, enligt polisen, och räddningstjänsten hade svårt att få kontroll på branden, som dock till slut kunde släckas utan personskador. En anmälan skrevs initialt om framkallande av fara för annan, men den ändrades sedan till allmänfarlig vårdslöshet.

– Det är en okänd gärningsperson bakom branden. Man har eldat utan att vidta de åtgärder som gäller för skog och mark, och skogsmarken fattade eld, säger Eva Nilsson.

Kungliga slottet riskerar stämning

Kungliga slottet hotas av stämning sedan Adolf Ratzka, som i egen rullstol testat tillgängligheten i slottets visningslokaler, starkt kritiserat tillgängligheten.

– Tillgängligheten i Colosseum i Rom från år 70 är betydligt bättre än Stockholms slott, säger han till DN.