ANNONS

Morgonkollen: Larmstrul på Nya Karolinska

Morgonkollen, söndag.
Morgonkollen, lördag.
Svårt sjuk nära dö vid larmstrul på Nya Karolinska och anställd på Migrationsverket i Stockholm fotade besökare. Här är Morgonkollen, lördag.
ANNONS

Svårt sjuk nära att dö – larmsystem på Nya Karolinska strulade

I veckan har nya livräddande larmpaneler på Nya Karolinska sjukhuset inte fungerat.

När larmen på hjärtintensiven fallerat vid tre tillfällen tvingas sjukhuset dra ner på antalet vårdplatser, rapporterar DN.

I ett fall blev det mycket kritiskt då det drabbade en svårt sjuk patient.

Patientens telemetrilarm, som övervakar hjärtat, utlöstes.

När personal sedan försökte tillkalla mer personal fungerade inte larmpanelen och personalen tvingades larma via telefonväxeln efter mer hjälp, skriver tidningen.

Nu lex Maria-anmäler Nya Karolinska sig själva.

– Det var en risksituation som inte är tillfredställande, och därför kommer vi att göra en lex Maria-anmälan, säger Nina Nelson Follin, chefläkare på Nya Karolinska till DN.

Minskningen av antalet vårdplatser sker genom att nya patienter inte skrivs in i takt med att andra skrivs ut.

 

ANNONS

Kvinnlig anställd på Migrationsverket fotade och filmade besökare

En kvinnlig anställd på Migrationsverket i Stockholm har fotograferat en datorskärm med sekretessbelagd material på sociala medier, rapporterar SVT.

– Hennes förtroende är förbrukat, säger Migrationsverkets regionchef till SVT, men enligt personalansvarsnämnden räcker det med en varning.

Kvinnan har, enligt anmälan, gjort sig skyldig till regelbrott mot sina anställningskrav när hon fotograferat en datorskärm med sekretessbelagd information kring en sökande. I ett fall ska hon ha fotograferat besökare på kontoret och sedan lagt upp bilden på sociala medier med en opassande kommentar.

 

Protesterna mot våldet i Järva fortsätter

På fredagen protesterade hundratals Järvabor mot våldet i området, och under helgen fortsätter protesterna. Bland annat vill man att en haverikommission tillsätts.

– Vi kan inte vänta längre. Vi kan inte fortsätta att begrava en ung pojke varje dag, sade Hussein, imam i Rinkeby, till Mitt i på fredagen.

Under helgen talar bland andra representanter från områdets moskéer, Habane Hassan kriskommitténs talesperson, organisationer som Somaliska mammor och Järvas nattvandrare.

Flera artister ställer upp, bland annat flera från Ortens poeter, rapparna Seluah, Jaffar Byn och Keya kommer tillsammans med andra artister att uppträda.

 

 

28 000 nya bostäder kan skapas genom skattereform

Handelskammaren har kommit fram till att Stockholms villa- och bostadsrättsägare skulle kunna skapa 28 000 nya bostäder i uthyrningsdelar.

Detta rapporterar DN.

Handelskammaren har frågat 1.240 ägare av småhus och bostadsrätter i länet om intresset av att hyra ut delar av bostaden, ett Attefallshus, en källare, en uthyrningsdel i lägenheten eller villan.

Handelskammaren har genom svaren dragit slutsatsen att det går att skapa 28.000 bostadstillfällen i villor och bostadsrätter – om rotavdraget höjdes så att det blev mer förmånligt att bygga ett extra badrum eller väggar och dörr till en del av bostaden.

– Men den viktigaste reformen vore att ändra skattereglerna. I Norge går det att hyra ut upp till halva bostaden utan att skatta för inkomsten. En sådan reform skulle göra att många som i dag blir kvar i för stora bostäder när barnen flyttat skulle få ekonomiskt incitament att dela bostaden i två delar och bo kvar i den ena, säger Daniela Waldfogel till DN.

 

Seglarhotellet på Sandhamn stänger

På söndag stänger Seglarhotellet på Sandhamn för privatgäster. Hotellet har dragits med lönsamhetsproblem och 20 personer får gå. Mitt i skrev tidigare i veckan om saken – läs här.

 

”The Mauler”, basketderby – och gratis varmkorv

Mitt i:s ”Sportsvepet” är som vanligt fullmatat med veckans lokala sportsnackisar. Kolla in det här!

 

Och så vädret…

Det pendlar mellan -1 och +3 ute i dag. Det blir mest mulet men molnen tunnas ut norrifrån. Från eftermiddagen blir det en del luckor i molntäcket. I natt delvis klart men lokalt dimmoln. Detta rapporterar SMHI.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.