Morgonkollen: Falska pizzabud rånade familj

Falska pizzabud rånade en familj i Farsta, sparkade M-politikern Delmon Haffo ber om ursäkt och Stockholms stad vill porta tafsare från badhus. Här är nattens och morgonens nyheter i Stockholm.

Minst tre personer med pizzakartong tog sig sent på söndagskvällen in hos en familj i Farsta. Vad som inledningsvis såg ut som en pizzaleverans skulle visa sig vara ett rån. Rånarna ska ha tvingat till sig ägodelar från familjen under hot.

– Gärningspersonerna, med medhavd pizzakartong, ringer på på kvällen. Familjen i lägenheten i Farsta har dock inte beställt någon pizza. Då tränger sig gärningspersonerna in, under knivhot, och söker igenom lägenheten. De kommer över en del tillhörigheter och försvinner sedan, säger Sylvia Oldin, regionsvakthavande vid Stockholmspolisen, till Dagens Nyheter.

Ingen ska ha skadats fysiskt under rånet. Gärningsmännen sågs springa från huset och lämna området i bil. Ingen gärningsman greps i samband med händelsen.

Sparkade M-politikern ber om ursäkt: ”Hjärnsläpp”

I torsdags sparkades Salempolitikern Delmon Haffo, digital kommunikatör på Moderaternas partikansli, omedelbart efter att ha kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för hora i en direktsänd Youtube-sändning. Efter att inledningsvis ha valt att tiga om snedsteget valde Haffo sent på söndagen att gå ut med en ursäkt, via Dagens Nyheter.

– Jag vill rikta mig direkt till Annika Strandhäll, hennes familj och alla som tagit illa vid sig och säga: Förlåt mig för det som har hänt. Jag vet att det är många som har tagit illa vid sig och jag förstår att det inte finns något som kan ursäkta det som har hänt, men jag vill ändå få det sagt.

– Det är inget jag kan försvara. Det här är totalt hjärnsläpp, säger Haffo till DN.

Stockholm stad vill porta tafsare

Förra vintern kom många larm om män som tafsade på flickor i badhus i Stockholmsområdet. Därför vill Stockholms stad nu kunna porta badgäster som tafsar. Det är idrottsborgarrådet Emilia Bjuggren (S) som ligger bakom initiativet, och hon har nu vänt sig till justitieminister Morgan Johansson för att se över om regeringen kan ändra lagen, skriver Svenska Dagbladet.

– Staden var ju uppenbarligen inte förberedd förra året. Nu ska vi se till att vi inte hamnar i samma situation igen, säger Emilia Bjuggren till SVD.

I dag går det bara att spärra badkort under en begränsad tid,  men simhallarna kan inte hindra personerna om de i stället köper engångsbiljetter. Därför tycker Emilia Bjuggren att en lagändring borde diskuteras, skriver SVD.

Mulen måndag i Stockholm

Huvudstaden får i dag mulet till halvklart väder, eventuellt med någon lokal regnskur, och en dagstemperatur på runt 7 grader.