ANNONS

Morgonkollen: Polis sköt mot stenkastare

Blåljuskollen Haninge.
Polisen sköt mot stenkastare i Rinkeby.
Våldsam natt i Rinkeby, allt fler sover i skrotfärdiga bilar i innerstan och möt en Tullingebo vars samling sticker ut. Det är några av rubrikerna i dagens morgonkoll.
ANNONS

Polis sköt mot stenkastare i Rinkeby

Polisen sköt mot stenkastare i samband med ett våldsamt upplopp i Rinkeby på måndagskvällen.
Oroligheterna fortsatte sedan under kvällen och natten med flera bilbränder, plundring av affärer och fler våldsamma upplopp med upp till 50 personer inblandade.

Första larmet kom strax efter klockan 20 i samband med att polisen skulle gripa en person i tunnelbanestationen i Rinkeby.

Flera stenar ska då ha kastats mot patrullen, varav en polis ska ha träffats på armen. Polisen sköt då mot stenkastarna.

– Varningsskott skjuter man för att skrämma och verkanseld för att träffa. I det här läget har patrullen känt sig så trängd att det var en ren nödvärnssituation och har därför skjutit verkanseld. Den uppgift jag har är att ett skott avlossades och att det var i anslutning till tunnelbanan, säger Lars Byström vid Stockholmspolisen.

Enligt polisen tros ingen ha träffats av skottet, och det har även gjorts kontroller på sjukhus men ingen ska ha sökt vård för skottskador.

Två timmar senare, vid 22.20 rapporterar polisen om nästa våldsamma upplopp i området. Då ska åtta bilar ha brunnit och flera butiker plundrats. Två personer ska också ha misshandlats, varav en butiksägare.

Strax efter midnatt lugnade det ner sig i området, men polisen fanns kvar längre in på natten.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha gripits.

Allt fler sover i skotfärdiga bilar

Allt fler hemlösa sover i skrotbilar i innerstan och problemet har enligt polisen exploderat på senare tid.

ANNONS

– 99 procent av bilarna får inte köras eftersom de är oskattade, oförsäkrade och belagda med olika typer av körförbud, säger Stefan Holmén, kommunpolis på Kungsholmen.

De som sover i bilar runt om i staden är, enligt polisen, nästan uteslutande människor som är hemmahörande i andra EU-länder.

– Stor fattigdom är orsaken, säger socialborgarrådet Åsa Lindhagen (MP).

Läs mer: Allt fler sover i skrotfärdiga bilar

Karolinska anmäls till Arbetsmiljöverket

Fyra fackförbund; Vårdförbundet, Kommunal, Läkarförbundet och Vision, har anmält Karolinska universitetssjukhuset till Arbetsmiljöverket. Fackförbunden vill få förtydliganden kring en handlingsplan om hur krisen på sjukhuset ska lösas. Det skriver tidningen Vårdfokus, enligt TT.

Snackisen: Mikaels intresse sticker ut

Läs också om Tullingebon Mikael Eklund som har 2 000 kaktusar. På onsdag kväll ska han vara med i Kanal 5:s Outsiders. Vi fick en titt på samlingen inför programmet.

Läs mer: Samlare med fler än 2000 kaktusar

Vädret: Lätt snöfall fram till lunch

De senaste dagarnas vårlika vädret har nu bytts mot snö och nollgradigt.

Snön väntas falla fram till lunchtid därefter visar SMHI:s prognos mulet och någon plusgrad.

ANNONS