Morgonkollen: Självmord på asylboende

Godmorgon, Stockholm.
Godmorgon, Stockholm.
En flyktingpojke tog sitt liv på Värmdö och FN-arbetare från Stockholm död i Kongo-Kinshasa.
Här onsdagsmorgonens viktigaste Stockholmsnyheter.

FN-arbetare död i Kongo-Kinshasa

Svenska utrikesdepartementet, UD, bekräftade i natt att den svenska FN-arbetaren Zaida Catalán från Stockholm är död, det rapporterar P4 Stockholm. Hon försvann för några veckor sedan på uppdrag i Kongo-Kinshasa. Catalán var jurist och var tidigare aktiv i Stockholms kommunfullmäktige för Miljöpartiet.

Statsminister Stefan Löfven i ett uttalande på UD:s hemsida:

– Vi sörjer att ännu en person har mist sitt liv i FN:s och fredens tjänst, vi delar saknaden och förtvivlan med hennes nära och kära, och känner samtidigt en djup tacksamhet över hennes insats.

Ensamkommande tog sitt liv

Den psykiska ohälsan hos ensamkommande flyktingbarn är utbredd. Igår tisdag bekräftades en pojke från Afghanistan, som bodde på ett asylboende på Värmdö, ha tagit sitt liv. Det rapporterar Aftonbladet. 

I en video på Facebook från Flyktinggruppens Riksråd framgår att pojken sökte asyl i Sverige i november 2015. Han väntade fortfarande på en första intervju med Migrationsverket.

Tomatsås spetsades med klor

Pasta- och pizzarestaurangen Vapiano i Gamla stan har anmält ett förgiftningsförsök, någon ska ha lagt klor – i tomatsåsen. Detta upptäcktes av en kock som kände en stank från kylen. Polisen säger till Aftonbladet, som var först att rapportera om händelsen, att man inte kommer att inleda någon förundersökning, bland annat för att såsen hälldes ut.

Patient sköt mot ambulanssköterskan Ulrika

Missa inte Mitt i:s artikel om ambulanssköterskan Ulrika Sundset, som fick fly för livet när en patient i Vällingby tog fram en pistol och började skjuta mot henne och kollegerna. Mannen hade tidigare mordhotat ambulanspersonal – något sköterskorna inte fick veta vid utryckningen.

– Jag vill inte att det ska bli en snyfthistoria, utan att det ska leda till en lagändring, säger Ulrika Sundset.

De driver landets största hbtq-podd

Idag är det lätt för den som vill skapa sin egen kanal ut mot världen. Mitt i träffade Anton och Thobias som satsade på sin dröm – att prata HBTQ-frågor och visa att de faktiskt berör alla. I dag är podden ”Regnbågsliv” landets största HBTQ-podd.

Grått och regnigt

Hejdå våren? Stockholm får en gråmulen onsdag med regn. Temperatur runt två grader.