Morgonkollen: Vaknade av tjuv i sovrummet

Morgonkollen, lördag.
Ministrar lovar att momsen ska sänkas på digitala tidningar, oseriösa hyresvärdar härjar i Stockholm och en Örbybo vakande av en tjuv i sovrummet. I övrigt har natten varit lugn, enligt Stockholmspolisen.
Här är morgonens rubriker.

En person i Örby, i södra Stockholm, fick ett obehagligt uppvaknande vid 02-tiden i natt. Örbybon vaknade av att det befann sig en främmande man i sovrummet. Den misstänkte inbrottstjuven sprang iväg omedelbart när han förstod att han var upptäckt.

– Förmodligen fick han inte med sig något. Vi spanade efter honom med hundpatrull, men ingen lycka, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Oseriösa hyresvärdar

Tidningen Hem och Hyra har listat oseriösa hyresvärdar i hela landet. Tre hyresvärdar i Stockholm hamnar på listan. En av hyresvärdarna har trakasserat hyresgäster, en annan har underlåtit att reparera hissar trots att de hade användningsförbud och en tredje har tagit ut för höga hyror, skriver tidningen. 

Billigare läsa digitala tidningar och e-böcker

Digitala tidningar och e-böcker ska få sänkt moms. Det skriver finansminister Magdalena Andersson (S) och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke idag på DN debatt. Momsen ska sänkas från 25 till 6 procent – när EU ger klartecken.

Oberoende granskning av strumpskandalen

Alliansen och socialdemokraterna i landstingen är nu överans om en extern oberoende granskning av den så kallade strumpskandalen, rapporterar SVT. I granskningen vill hälso- och sjukvårdsnämnden ha svar på varför inte nämndens ledamöter fick ta del av den kritik och oro som fanns bland en del tjänstemän gällande företaget innan beslutet om upphandlingen togs.

Man vill också att granskningen ska komma med rekommendationer för framtiden.

Här jobbar vårdens CSI-detektiver

Bakom en oansenlig tegelfasad i Täby jobbar döljer sig en toppmodern sjukvårdsfabrik. Här jobbar vårdens doldisar.  Hit skickas stockholmarnas blod- urin- och hudprov för analys. Varje år utförs fem miljoner analyser i huset.

– Patologi är ju så spännande som det kan bli. Det är lite som CSI, säger Jonas Falgé, chef för patologi- och cytologiavdelningen.

Följ med Mitt i på ett besök i labbet.

Mulen dag

Det blir en mulen dag och ett par plusgrader, enligt SMHI. Men efter moln kommer sol. I SMHI:s prognos lyser solen framåt fredag-lördag.