Välj ditt område
Genrebild brand.
Genrebild brand.

Morgonkollen: Varning för skogsbränder

Nyheter Varning för hög brandrisk, höga smällare ska ha hörts i Fittja och kritik mot Karolinska i Solna. Här är nattens och morgonens nyheter i Stockholms län.

SMHI varnar för hög brandrisk:

SMHI varnar för att det lokalt finns stor risk för bränder i skog och mark i Stockholms län, förutom Roslagskusten. Det innebär stor eller mycket stor antändningsrisk och att eld sprids lätt i skogsmark. SMHI uppmanar personer att vara väldigt försiktiga om de eldar utomhus. Det råder dock inte eldningsförbud, enligt Storstockholms brandförsvar. Mitt i skrev tidigare i veckan om vad som är värt att tänka på.

Smällare hördes i Fittja:

Polisen fick under natten in samtal om vad som beskrevs låta som höga smällare i området kring Fågelviksvägen i Fittja. Senare kunde skador konstateras på ett fordon och en fasad, enligt polisen. Området är avspärrat och tekniker kommer att undersöka platsen under dagen. En förundersökning är inledd gällande allmänfarlig ödeläggelse.

Hjärtkliniken på Karolinska bryter mot medicinska riktlinjer:

Karolinska sjukhuset i Solna har flera gånger brutit mot medicinska riktlinjer för svårt sjuka hjärtpatienter, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet. Omkring 20 patienter på Thoraxkliniken ska ha behandlats med ballongsprängning i stället för att få genomgå bypassoperation – utan att informeras om att de får en sämre behandling. Det senaste året har 23 av 30 erfarna sjuksköterskor slutat på kliniken och den senaste tiden har bara 20 av 30 vårdplatser på Thoraxkirurgen varit möjliga att använda, enligt tidningen.

Hemtjänsten glömde komma tillbaka – person dog:

Ett hemtjänstföretag i Stockholm har lex Maria-anmält sig själva för att de inte har fullföljt sina rutiner när en kund inte öppnar dörren, rapporterar SVT Stockholm. En äldre person som hade hjälp två gånger i veckan var vid ett tillfälle inte hemma. Hemtjänstpersonalen planerade att återkomma senare på dagen men glömde bort det. Ett par dagar senare hittades personen medvetslös i hallen. Personen fördes till sjukhus men dog senare.

Skärpt asyllag träder i kraft:

I dag börjar den skärpta asyllagen att gälla, rapporterar Expressen som hänvisar till TT. Lagen innebär bland annat att asylsökande ska beviljas tillfälliga och inte permanenta uppehållstillstånd, som huvudregeln varit tidigare. Rätten till anhöriginvandring begränsas och försörjningskraven skärps. Lagen, som syftar till att minska antalet asylsökande, ska gälla i tre år.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Morgonkollen

Två rån i Haninge – samme gärningsman?

Brott

Personal gömde sig på toa vid rån mot butik

Brott

Våldsvågen: Fyra personer dödade på en vecka

Nyheter

Polisrazzia mot förening i Rinkeby

Dådet skedde i bostadsområdet mellan Södra Jordbrovägen och Jordbro parklek
Brott

Grannar om mordet i Jordbro: ”Vi hörde skrik”

Nyheter

Älg på visit i Tallkrogen sköts ihjäl