Morita överlevde atombomben

”Vi får inte glömma vad som hände och orsakade så mycket ledsamheter och sorg på nytt”, sa Morita Hiromitsu till en grupp elever på Danderyds gymnasium. Föredraget direkttolkades av Lena Lindahl.
”Vi får inte glömma vad som hände och orsakade så mycket ledsamheter och sorg på nytt”, sa Morita Hiromitsu till en grupp elever på Danderyds gymnasium. Föredraget direkttolkades av Lena Lindahl.
När Morita Hiromitsu var tio år föll atombomben över Nagasaki.

Nu är han 80 år och kom nyligen till Danderyds gymnasium för att berätta om sina upplevelser från den dagen.

Genom organisationen Läkare mot kärnvapen förmedlades ett möte mellan fyra så kallade Hibakushas och cirka 250 elever på Danderyds gymnasium. Hibakusha betyder ”människa utsatt för explosion” på japanska och så benämns överlevare från atombombningarna mot Hiroshima och Nagasaki den 6 respektive ­ 9 augusti 1945.

USA fällde bomberna i slutskedet av andra världskriget för att visa sin styrka och tvinga Japans befälhavare att kapitulera. Enligt beräkningar dog fler än 230 000 människor i de båda städerna till följd av bombernas omedelbara och långsiktiga skador.

Förra fredagen var 80-årige Morita Hiromitsu på plats i skolans aula och skildrade Nagasaki den varma förmiddagen den 9 augusti 1945. Den dagen var han hemma och klöv ved. Lite senare gick han iväg till sin skola för att mata några kaniner.

– På vägen hem kom tre äldre elever fram och berättade att det hade kommit pumpor. Det rådde matransonering och vi skulle dela ut dem till befolkningen, berättade Morita Hiromitsu, direktöversatt av tolken Lena Lindahl.

Han stod vid öppningen till familjens hus när ett märkligt blått ljus lyste upp himlen.

– En tryckvåg blåste in mig i huset fem, sex meter och jag förlorade medvetandet. När jag vaknade låg jag på golvet bredvid min kusin.

Huset stod 1,8 kilometer från platsen där bomben föll ned. Morita Hiromitsu hade tur som inte skadade sig på något då han kastades omkull av tryckvågen. Folk i hans närhet hade inte samma tur.

– Min storebror som stod utomhus fick brännskador på överkroppen. Skadorna gav honom stora ärr på kroppen och ledde till att han tappade håret. Han blev svag och dog då han var 22 år.

Morita Hiromitsu beskrev hur människor, hus och natur brändes sönder.

– När jag flydde från vårt hus passerade jag en park. Det var som ett helvete med brännskadade människor. Huden hängde liksom från deras kroppar.

Det finns en ökad dödlighet i cancer hos de överlevande på grund av den kraftiga radioaktiva strålningen från explosionerna. Just de här överlevarna åker jorden runt genom organisationen Peace Boat. De vill förmedla sina minnen och uppmana till kärnvapennedrustning.

Elin Skogsmo, Charlotta Thunell och Minda Landgren från skolans miljögrupp blev tagna av mötet.

– Det är bra att få höra historien från någon som varit med. Det blir mycket starkare än att läsa om det i en bok, sa Elin Skogsmo.

Charlotta Thunell är orolig för att kärnvapen ska användas på nytt eftersom så många konflikter rasar i världen.

– Man får med sig känslan av det här hade kunnat ske i Sverige och då hade ens egen morfar ­eller mormor råkat ut för det, ­säger hon.

Min storebror som stod utomhus fick brännskador på överkroppen.Morita Hiromitsu

Fakta

Världens mest kraftfulla vapen någonsin

Kärnvapen är det mest kraftfulla vapen som uppfunnits. I till exempel Hiroshima totalförstördes allt inom 1,6 kilometers radie från bombplatsen av värme- och tryckvågen.

Temperaturen i explosions­ögonblicket var över en miljon grader.

Genom att bomberna detonerade en halv kilometer ovanför marken försvann de mesta radioaktiva partiklarna rätt snabbt, i Hiroshima försvann 90 procent efter en vecka.

Ett år efter bombningen var strålningen så låg att återuppbyggnaden kunde starta.

Källa: Illustrerad vetenskap