ANNONS

Mörk årstid hälsas med ljus

Med fackeltåg och marschaller välkomnas den mörka årstiden vid Brunnsviken på söndag. Arrangörerna av ljusfesten vill få fler att upptäcka Nationalstadsparken.
ANNONS

För åttonde året i rad anordnas ljusfesten vid Brunnsviken av Haga-Brunnsvikens vänner med hjälp av en rad myndigheter, företag och föreningar.

– Tanken är att få ut människor i parker och grönområden. Då lär sig folk tycka om parkerna och det ger dem ett bättre skydd, säger Märtha Angert Lilliestråle, ordförande i Haga-Brunnsvikens vänner.

Omkring 8 000 personer kom till ljusfesten förra året, enligt beräkningar. Det går båtturer till området från Strandvägen. Dessutom går båtar i skytteltrafik mellan bryggor i Bergshamra, Hagaparken och Bergianska trädgården.

– Det är fint att vara ute på vattnet när stränderna är upplysta av ljuskorgar och marschaller, säger Märtha Angert Lilliestråle.

Många restauranger och serveringar i området håller öppet och det går tre olika fackeltåg genom området. Det blir ett sångspel på Pelousen nedanför koppartälten i Haga. Där framträder skådespelaren Rickard Forsgren som Bellman och Elisabeth Ljunggren Kurbanys gestaltar operakaraktären Tintomara. De sjunger tillsammans med en kör på 150 sångare.

För barnen berättas sagor vid Lill-Haga inte långt från koppartälten. Ljusfesten pågår från klockan 16 till 19 och bygger till stor del på ideella krafter.

Fakta