Mörk årstid hälsas med ljus

Med fackeltåg och marschaller välkomnas den mörka årstiden vid Brunnsviken på söndag. Arrangörerna av ljusfesten vill få fler att upptäcka Nationalstadsparken.

För åttonde året i rad anordnas ljusfesten vid Brunnsviken av Haga-Brunnsvikens vänner med hjälp av en rad myndigheter, företag och föreningar.

– Tanken är att få ut människor i parker och grönområden. Då lär sig folk tycka om parkerna och det ger dem ett bättre skydd, säger Märtha Angert Lilliestråle, ordförande i Haga-Brunnsvikens vänner.

Omkring 8 000 personer kom till ljusfesten förra året, enligt beräkningar. Det går båtturer till området från Strandvägen. Dessutom går båtar i skytteltrafik mellan bryggor i Bergshamra, Hagaparken och Bergianska trädgården.

– Det är fint att vara ute på vattnet när stränderna är upplysta av ljuskorgar och marschaller, säger Märtha Angert Lilliestråle.

Många restauranger och serveringar i området håller öppet och det går tre olika fackeltåg genom området. Det blir ett sångspel på Pelousen nedanför koppartälten i Haga. Där framträder skådespelaren Rickard Forsgren som Bellman och Elisabeth Ljunggren Kurbanys gestaltar operakaraktären Tintomara. De sjunger tillsammans med en kör på 150 sångare.

För barnen berättas sagor vid Lill-Haga inte långt från koppartälten. Ljusfesten pågår från klockan 16 till 19 och bygger till stor del på ideella krafter.

Fakta