Mörk choklad årets vinnare

Årets glasstestare Mauritz Mattisson, Ida Mäkelä, Mikaela Blades och Henrik Wickmann tuggar kritiskt på några av årets nyheter.
Årets glasstestare Mauritz Mattisson, Ida Mäkelä, Mikaela Blades och Henrik Wickmann tuggar kritiskt på några av årets nyheter.
Fyra kritiker. Tio nyheter, varav flera som gör come­back.

Lokaltidningen Mitt i:s glass­jury har korat årets godast glassnyhet.

Kanske kände vädergudarna på sig att det var dags för glasstest på Lokaltidningen Mitt i. Lagom till att panelen kliver in över tröskeln byts grå dagar med regnig himmel ut mot sol och värme.

Väl på plats gör sig Henrik Wickmann, 12, Ida Mäkelä, 11, Mikaela Blades, 29, och Mauritz Mattisson, 24, redo. Tio nya GB-glassar ska testas.

Först ut är hemvändaren Lakritspuck.

– Den här är jättegod, säger Henrik innan han har hunnit svälja första biten.

– Näe, säger Ida och lägger ner den svarta pucken. Men min pappa skulle gilla den.

Likt Lakritspucken är flera av årets nyheter egentligen återvändare. En av dem gör comeback i samma skepnad, fast med nytt namn. Tidigare Solero shots heter nu Calippo shots, och består av isiga små kulor med jordgubb och citronsmak som äts ur en platsförpackning. Inte särskilt förvånande blir den färgsprakande glassen barnens favorit.

– Helt klart en fempoängare. Den här kommer jag äta massor av i sommar, säger Henrik som under resten av testet inte kan slita sig från shotglassen.

Panelens vuxna deltagare är inte lika överväldigade.

– Det är svårt att få ut kulorna ur förpackningen. Man kan inte riktigt njuta, säger Maurtiz.

Gräddglass med äppelpajsmak, där bitar av äpple och pajdeg är intryckta i glassen, är mycket av allt på sedvanligt Ben & Jerry’s-manér. I detta fall blev det dock ingen hit.

– Äpplebitarna är inte goda och pajen smakar alldeles för mycket kanel, säger Ida och ger, likt majoriteten av panelen, smaken en etta i betyg.

Priset är en annan faktor som ger den bottenplacering.

– Även om den hade varit god är 25 kronor för dyrt, säger Mikaela som rynkar på näsan när första skeden hamnar i munnen.

Hela tre Cornettoglassar finns med bland årets nyheter. Två återvändare, som bedöms som trista.

Inte heller nykomlingen Cornetto enigma cookie, får juryn att slösa med poängen. Smakar för mycket kaka, menar de.

Vad gäller Haribo push up, en vaniljglass med jordgubbssås och vingummibjörnar i pinnen, råder delade meningar. Ida tycker att den ser godare ut än vad den är. Björnarna är dessutom svåra att få ur pinnen. Man blir kladdig.

Mauritz, å andra sidan, menar att glassen förlorar på sitt utseende.

– Nu när jag har smakat skulle jag absolut kunna välja den i sommar, tycker han.

När alla poäng är räknade, och panelen börjar känna sig smått illamående, är det dags att kora vinnaren. Magnum infinity choklad kammar hem årets förstaplats. Som namnet vittnar om, är allt utom pinnen gjort av choklad. Inte chokladälskaren Mikaela emot.

– Supersmarrig! Allt med den glassen är bra.