Mörkt för X-Cons nattöppna lokaler

Testet med natt­öppna ungdomslokaler hos X-Cons Haninge ser ut att bli kortvarigt.

– Nattöppet kostar otroligt mycket, och vi har fått minskat stöd med 200 000 kronor, säger verksamhetsansvarige Dervis Aksay.

Från september i fjol till februari­ i år testade X-Cons Haninge med nattöppet i sina öppna lokaler vid Handenterminalen. Unga kunde vara kvar till klockan två på natten på helgerna. Syftet var att de inte skulle behöva vara på krogen om de saknade något att göra.

– 10–15 lite äldre ungdomar var här på nätterna, det gick faktiskt bra. Vårt fokus har varit vinterhalvåret, säger Dervis ”Dennis” Aksay.

Men inför denna höst ser det mörkare ut. Det kommunala bidraget till X-Cons Haninge minskade vid årsskiftet. Från 300 000 kronor 2014 till 100 000 kronor i år, enligt ”Dennis” Aksay.

– Det är tråkigt eftersom vi kämpar för unga att ta ansvar. De får hjälpa till att jobba här, de nattvandrar med oss. Inga fritidsgårdar har öppet längre än till 23.

Denna vecka får X-Cons reda på om de kan få ett ökat tillskott från social­tjänsten, men det tros inte ensamt rädda natt­öppet.

– Vi söker även hjälp från fonder och stiftelser, säger ”Dennis” Aksay.

Socialtjänsten menar att bidragens storlek till sociala­ föreningar, som X-Cons, styrs av föreningens nytta för Haningebor.

– Det handlar om vad man som en förening, som X-Cons, kan ha för mervärde­ för Haninge. Vi vill stödja insatser som ger resultat, som motverkar missbruk, våld, kriminalitet, utanförskap och skapar trygghet, säger Xerxes Fallah, utredare på socialtjänsten.

Fakta

Före detta kriminella

X-Cons Haninge är en social förening bestående av före detta kriminella, som hjälper unga på väg ut ur kriminella liv eller som befinner sig i riskzonen.

Unga från bland annat Jordbro och Brandbergen men också Botkyrka, Rinke­by och Tensta besöker lokalerna vid Handenterminalen.

Här finns musikstudio, dansrum, biorum och kafé, cirka 40–60 unga besöker lokalerna en vanlig dag.

Källa: X-Cons Haninge