Mormonernas kyrka står klar

Biskop Kristian Ekelund och informationsansvarig Linda Norrbin framför kyrkans dopfunt.
Biskop Kristian Ekelund och informationsansvarig Linda Norrbin framför kyrkans dopfunt.
Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga i Handen är klar efter 1,5 år.
Jesu Kristi kyrka av Sista Dagars Heliga i Handen är klar efter 1,5 år.
Ett av fler klassrum i den nya kyrkan.
Ett av fler klassrum i den nya kyrkan.
Kyrkosalen, - eller kulturhallen som det också benämns som.
Kyrkosalen, - eller kulturhallen som det också benämns som.
På lördag invigs Handen- och Vendelsö församlingars nya mormonkyrka officiellt. Mitt i fick en exklusiv rundtur i kyrkan som bara är en av många mormonkyrkor som nu byggs runt om i världen.

Haninge är den mormontätaste kommunen i Sverige med 850 medlemmar för närvarande. För ett och ett halvt år sedan började bygget på en ny kyrka och nu har två av kommunens tre församlingar flyttat in.

– Vi var ivriga att komma på plats, tre församlingar har trängts i Västerhaninges kyrka innan. Så när kyrkan blev klar flyttades verksamheterna så snart som möjligt, berättar Kristian Ekelund, biskop för Handens församling.

Utanför kyrkan, som ligger på Söderbymalmsvägen i centrala Handen, står fortfarande några byggställningar vid fasaden och inne i kyrkan ursäktar han sig för att allt inte har kommit på plats än.

Mormonkyrkan, Jesu Kristi av Sista Dagars Heliga, ökar inte bara antalet medlemmar i Haninge utan över hela världen.

– Det är ganska unikt med ett så växande trossamfund i dag, det invigs två kyrkor om dagen runt om i världen.

I ”staven”, som är en benämning på en större del än bara Stockholms län har det tillkommit ungefär 100 nya medlemmar i år, enligt Kristian Ekelund.

Varför växer ni?

– För att vår tro är sann, enligt mig. Sen har vi ett fokus på familjen och en fin sammanhållning som jag vet betyder mycket för många.

Men hur lockar ni till er nya medlemmar?

– Vi arbetar med uppsökande verksamhet och har missionärer som sprider vårt budskap. Främst är det våra lokala medlemmars vänner som missionärerna vänder sig till, vi knackar inte dörr. Generellt handlar det väl om att folk vill ha en mening med livet, – är det bara att gå till jobbet?

Den nya kyrkan på totalt 1000 kvadratmeter tar 400 personer och är byggd enligt mormonernas standard. En stor kyrkosal i mitten av byggnaden för bland annat gudstjänster och flertalet mindre klassrum för undervisning runt om.

– I undervisningen så delas medlemmarna in i grupper beroende på ålder och med kvinnor och män separat, berättar Linda Norrbin, informationsansvarig.

– Att man har olika grupper för tjejer och killar beror på att det är anpassade budskap. Precis som att det är anpassat utefter ålder.

Kyrkan i Handen har precis som all verksamhet inom mormonerna byggts av medlemmars donationer och bidrag.

– Medlemmarna betalar 10 procent av sin inkomst som samlas i en pott för behov som till exempel att bygga den här kyrkan, säger Linda Norrbin.

Den 4000 kvadratmeter stora marken köpte kyrkan av kommunen för 2,5 miljoner kronor. Men vad byggnaden i sig har kostat har tidningen inte fått svar på innan pressläggning.

– Våra kyrkor är inte lika påkostade som våra tempel, de är exklusivare och har dyrare inredning, säger Krisitan Ekelund.

På lördagen är kyrkan öppen för alla nyfikna mellan klockan 10:00 till 15:00, bland annat kommer det då finnas olika stationer i kyrkan där besökare får information om religionen. På söndag är det invigning och konsert.

– Men vår kyrka är alltid öppen för alla, det är bara templen som är lite speciella, säger Linda Norrbin och berättar att det lockade 70 000 besökare när templet i Västerhaninge invigdes under en hel vecka 1985.

– Men det berodde nog på att mormontemplen annars är stängda. Kommer det 200-300 besökare på lördag så är vi jätteglada!