Morotsson fick ett nytt hem

Sanna Amiri, Abdirahman Hayir och Mahad Guled från C6 på Askebyskolan visar upp Morotsson.
Sanna Amiri, Abdirahman Hayir och Mahad Guled från C6 på Askebyskolan visar upp Morotsson.
Man behöver inte vara bekant med figurerna från Sesame street för att bli glad av Askebyskolans orangehåriga mupp.

Nu har muppen Morotsson flyttat till skolan, efter att ha ställts ut på Tensta konsthall i nästan ett halvår.

Nej, det är inte Askebyskolans nya rektor som blickar ut över matsalen genom fönstret på rektorsexpeditionen. Det är muppen Morots­son, som eleverna varit med och skapat under två terminer i ett samarbete med Tensta konsthall.

Förra fredagen flyttade den till skolan efter att varit en del av Hinrich Sach utställning ”Kami, Khokha, Bert och Ernie (världsarv)”, som visades på konsthallen från maj till och med september i år.

Den orange muppen är större än eleverna, och trots att den beskrivs som både arg och modig ser den mest glad ut där den står bakom glasrutan.

– Den skulle nog bli rätt sönderkramad om den stod i korridoren, därför får den vara inne på expeditionen, säger skolans mediapedagog Nabil Belkacem, som skapat muppen med eleverna.

– Det känns nästan som att den tittar på en, säger Abdirahman Hayir i klass C6, som faktiskt var Morotsson under en stor namngivningsfest som ordnades på skolan i maj, då muppen var klar.

– Hela figuren är en dräkt som man kan ha på sig. Men det är väldigt varmt, säger han.

Utställningen byggde på tv-programmet Sesame Street, som visades första gången i USA 1969, och som utvecklats till lokala versioner i länder över hela världen. Varje land har ett par egna unika karaktärer.

Konstnären Hinrich Sachs sammanförde några av karaktärerna på utställningen, och gav eleverna på Askebyskolan i uppdrag att skapa en ny Stockholmsfigur till Sachs internationella hybrid­mupp-ensemble.

Nabil Belkacem tittade som barn i Algeriet på tv-programmet Mupparna, som också är skapat av dockmakaren Jim Henson som ligger bakom Sesame Street.

– Vi såg den franska versionen av Mupparna, vilket var något av en höjdpunkt. Algeriet var ganska stängt och genom Kermit och de andra fick man en chans att lyssna på utländsk musik, eftersom det ofta kom bra artister till programmet. Min ­dotter som är tonåring i dag, såg på Sesame Street när hon var liten.

Han funderar på att sätta upp små bilder på de mest kända karaktärerna från programmen, efter­som de flesta eleverna inte har lärt känna dem på samma sätt. Många elever hade inte alls sett Bert och Ernie och de andra figurerna på tv.

– När vi skulle skapa Morotsson fick vi se några videoklipp från Sesame Street, men jag kände inte igen några sedan tidigare, berättar Sanna Amiri.

Vad händer med Morotsson framöver?

– Vi får låna den av Hinrich så länge. Morotsson får vara en slags maskot för skolan, säger Nabil Belkacem.

Nabil Belkadem och Hedvig Wiezell bär muppen.

Hela figuren är en dräkt som man kan ha på sig. Men det är väldigt varmt.Abdirahman Hayir Elev och muppskapare