Mosad mat för hungriga barn

Burkmat, e-nummer och misstänkt lång hållbarhet fick Caroline Rask och Pernilla Henriksson att ta maten i egna händer. Nu är de aktuella med en receptsamling ekologiska rätter för de allra minsta.

När de nyblivna mammorna Caroline Rask och Pernilla Henriksson träffades i föräldragruppen märkte de snabbt ett gemensamt intresse: mat. Båda hade funderat och resonerat kring hur de bäst skulle ge sina småttingar en näringsrik och varierad kost – och undvika barnmat i burk.

– Både jag och Pernilla är väldigt hälsosamma och då är det självklart att vi vill att våra barn ska få bästa förutsättningarna för att ha ett hälsosamt liv, säger Caroline Rask.

Tillsammans började de dela recept, tankar och tips inför småbarnens matpremiär – och när Pernilla Henriksson skrev ner recepten kom idén till boken.

De första utkasten har nu tre på nacken och under den tiden har boken hunnit refuseras, recepten förfinas och delats med 15 försöksfamiljer på Kungsholmen. Förra sommaren skickade de ut en ny runda manus – och fick napp.

– Föräldrar är måna om sina barn, men vet inte vad de ska ge för mat. Vi ville ge en hjälp på vägen, säger Caroline.

De senaste åren har intresset för mat exploderat i Sverige och enligt Christina Fjellström, måltidsforskare på Uppsala Universitet, har innerstadsföräldrarnas vurm för surdegar och långkok spillt över på barnmaten.

– Att laga mat från grunden och att tidigt ge barnen en relation till matlagning är jättebra. Samtidigt skulle vi nog inte överleva om vi inte hade matindustrin till vår hjälp. Moderna människor är knappast självförsörjande när det kommer till mat – det finns ju sällan plats för en kossa på balkongen, säger hon.

För Carolines och Pernillas del har det mer varit en osäkerhet kring burkmatens faktiska innehåll än att helt vända matindustrin ryggen som fungerat som drivkraft i författandet.

– Barnmaten har ofta en hållbarhet på ett år – och då är det klart att det finns ämnen i maten som jag inte har en aning om, säger Caroline som inte tycker att matlagningen behöver stjäla timmar från vardagslivet.

– Står man fyra timmar och kör en rejäl sats har man faktiskt fem, sex olika maträtter att välja mellan, säger hon.

Pernilla fyller i:

– Som föräldraledig säger man ofta ”jag har inte tid”. Men alltså, när man är föräldraledig – det är då man verkligen har tiden.

Kan vurmen för nyttig mat gå till överdrift?

– Ja, det är klart. Men när mina barn går på kalas får de såklart äta det som bjuds, men när det kommer till gröt exempelvis tycker jag att mosade bär funkar lika bra som sockrad sylt, säger Pernilla.

– När barnen är så pass små vet de inte vad Coca Cola är. Då behöver ju inte jag som mamma säga ”varsågod, vill du ha?” Våra barn får fråga efter det, säger Caroline.

Föräldrar är måna om sina barn, men vet inte vad de ska ge för mat.Caroline Rask

Fakta

Gillar kyckling och torsk

Namn: Pernilla Henriksson.

Ålder: 35 år.

Bor: Lindhagensterassen.

Familj: Man och två barn.

Barnens favoritrecept: Torsk med äggsås.

Namn: Caroline Rask.

Ålder: 32 år.

Bor: Lindhagensgatan.

Familj: Sambo och två barn.

Barnens favoritrecept: Kyckling med rotsaker.