Moses är en sann överlevare

Hela familjen Cohen är återförenad igen. Johan, Agnes, Moses, Sigrid, Greta och Jenny.
Hela familjen Cohen är återförenad igen. Johan, Agnes, Moses, Sigrid, Greta och Jenny.
Moses är hemma igen.
Moses är hemma igen.
Agnes trodde inte att hon skulle få se Moses igen.
Agnes trodde inte att hon skulle få se Moses igen.
Moses efter ett besök hos veterinären.
Moses efter ett besök hos veterinären.

Det blev en dramatisk start på året för Moses. Ensam och i isande kyla spenderade han tre veckor instängd i en källare. Men så en dag satt han där på trappan. Den tjurskallige katten med det goda hjärtat var äntligen tillbaka hos sin familj.

När vi stiger in i deras hus är alla sex familjemedlemmarna där, pappa Johan, mamma Jenny, döttrarna Agnes, Sigrid och Greta och så klart katten Moses, 5 år.

– Det har varit väldigt speciellt. Moses har ju alltid varit en katt liksom. Men det var först nu när han har var borta som jag insåg att han är en person också, en familjmedlem, säger Jenny Cohen.

Det var den 3 januari som maine coonen Moses tassade ut från familjens hus i Stocksund och försvann. Dagarna gick och med tanke på att det inte var någon vanlig sommardag, utan tvärtom isande kyla, anade familjen ganska fort oråd.

De gjorde allt de kunde för att hitta Moses. De kontaktade polisen, klistrade upp lappar, pratade med det lokala djursjukhuset. De fick också mycket stöd och hjälp, framför allt från barnens klasskamrater och deras föräldrar.

– Det kändes som att halva Danderyd var engagerade i sökandet efter Moses, säger Jenny.

Till och med farmors schäfer Rolf gav sig in i sökandet efter katten. Men dagarna gick och med det försvann också hoppet om att få veta vad som hade hänt.

– Jag drömde om honom. Och ville bara få veta vart han hade tagit vägen, så att jag kunde få gå vidare, säger äldsta systern Agnes.

Men så, strax efter lunch fredag den 22 januari, nästan tre veckor efter att han hade lämnat hemmet, hörde Jenny ett hest men bekant skrik utanför dörren.

– Jag blev väldigt chockad. Jag hade ju börjat räkna bort honom, tänkt att han var död, också kom han tillbaka, säger Jenny.

Agnes, som var i skolan, berättar att hennes mamma ringde och sa att hon hade en överraskning till Agnes.

– Jag sprang hem från skolan och blev så glad när jag såg honom. Han såg så liten ut men var så fin.

Senare samma kväll får familjen ett samtal. Det är sonen till ett äldre par som bor i närheten. Han berättar Moses av misstag blivit instängd i hans föräldrars källare och att han måste ha varit där sedan den 3 januari.

Samma dag som han hör av sig har han tillsammans med sina föräldrar öppnat källardörren eftersom de tyckte sig höra ett djurskrik därifrån. Långsamt tassade då en omtöcknad Moses ut och gick direkt hem. Chockade börjar familjen söka efter bortsprungna katter på internet och får på så vis tag i familjen Cohens nummer.

– Vi är så oerhört tacksamma för att de hörde av sig och berättade. Nu fick vi ett avslut.

Efter besök hos veterinären ordineras vätska och vila. Och när Mitt i träffar Moses drygt en vecka senare är han återigen sitt vanliga jag, om än lite keligare.

– Han är tjurskallig och har ett stort hjärta, säger pappa Johan.

Fakta

Andra otroliga katthistorier

Vår värld rymmer många historier om katter som överlevt under extrema förhållanden eller bara varit borta väldigt länge. Här är några:

Mitt i Danderyd berättade i november och december 2014 om fyra katter som försvann från Västerängsvägen och hittades på öar runt om i länet. En av katterna hade varit borta i fem månader. Ägarna misstänkte att någon hade dumpat katterna.

Mitt i Täby har berättat om katten Misse Mull som tack vare id-märkning kunde komma hem till sin ägare sex år efter att hon hade försvunnit. Sorgligt nog fick Misse Mull knappt en månad med sin ägare. Misse Mull blev påkörd och dog september 2009.

Katten Charlie bär kanske på den allra märkligaste historien. Enligt en artikel från Aftonbladet 25 februari 2003 ska Charlie ha överlevt två timmar maskintvätt. Bland filtar, tvättmedel och sköljmedel ska Charlie ha snurrat runt innan han blev centrifugerad. Att han överlevde är inget annat än ett mirakel. ”Katten var så nära döden han kunde komma utan att dö”, sa veterinären Jan Harald Moen till norska tidningen Verdens Gang.

Källa: Källa: TT, Mitt i, BBC, Aftonbladet
Fakta

Ett under att han överlevde

Det brukar ju heta att en katt har nio liv. Men det är en sanning med modifikation.

– De klarar inte sjukdomar bättre än andra djur, säger Mari Wallenstam legitimerad djursjuksköterska på Djursholms veterinärklinik.

Utan vätska klarar de sig bara några dagar, katter är också extra känsliga för att vara utan mat.

– De får väldigt lätt leverförfettning och det kan de få om de bara svälter några dagar. Att en katt skulle klara sig utan mat och vätska i 19 dygn skulle jag säga är osannolikt, säger Mari Wallenstam.

Madeleine Asp är katthemsföreståndare och fascinerad över att Moses lyckats hitta mat och vatten i källaren.

– Man kan nog säga att det är ett under att han överlevde. Vi sa just det, jag och en kollega, hur han klarat sig? Vad har han hittat att tugga på? Kanske har han hittat fukt att dricka? säger hon.

Anton Andersson