ANNONS

Stor oro i Imam Ali-moskén efter branden

Branden anlades vid moskéns baksida, och förstörde helt en korridor.
Branden anlades vid moskéns baksida, och förstörde helt en korridor.
I flera år har församlingen, i möten med myndigheter, varnat för attentat i stil med det som skedde den 30 april. Nu hände det man så länge varit rädd för, och oron bland församlingsmedlemmarna är stor. Samtidigt hoppas man att attentatet ska kunna föra människor närmare varann.
ANNONS

Några dagar efter den anlagda branden vid Imam Ali-moskén har ett märkligt lugn åter lagt sig vid lokalen. Lukten av brandrök är fortfarande påtaglig i lokalerna, men mycket arbete görs vid moskén och måste fortsätta göras trots händelsen.

Branden förstörde helt en korridor längs med moskéns baksida, och rökskadade den stora bönesalen.

Under söndagsnatten kom tiotals församlingsmedlemmar dit för att hjälpa till, men fick förgäves stå vid sidan om medan räddningstjänsten försökte rädda så mycket av lokalen som möjligt. Efter några timmar var branden under kontroll, men en stor del av församlingscentret hade då skadats. Förutom de delar som brunnit luktar det brandrök i stora delar av centret.

Akil Zahiri var en av de första på plats, sedan samtalet från säkerhetsbolaget kom, och blev kvar tills påföljande eftermiddag utan att sova.

–Vi vill tacka räddningstjänsten och polisen för deras fina arbete under branden. De var snabbt på plats och gjorde sitt jobb på ett proffsigt sätt. Vi är väldigt tacksamma för deras hjälp, säger Akil Zahiri.

”Vi är väldigt tacksamma” säger Akil Zahiri, talesperson vid moskén, om polisens och räddningstjänstens arbete.

Dessutom tillkallades krisberedskapsgruppen. Den består av en grupp församlingsmedlemmar som i samarbete med polis, säkerhetspolis och räddningstjänst har ansvar för säkerheten kring lokalen. Den har funnits ända sedan de omskakande terrorattentaten i Paris år 2015. Församlingen i Järfälla har över elva tusen medlemmar, varav fyra tusen använder lokalen årligen. Det är Skandinaviens största shiamuslimska församling, och därför ett mål för attentat.

ANNONS

– Våra medlemmar är oroliga. Inte minst nu. Men vi har varit ute i medierna och berättat om vår oro för attentat mot moskén, och i varje möte vi haft med myndigheter har vi lyft frågan, att vi varit rädda för det här. Och nu hände det också, säger Akil Zahiri.

Hela den bakre fasaden på moskén förstördes i branden.

Han menar att de som shiamuslimer utsätts för ett dubbelt förtryck. I hemländerna i mellanöstern förföljs shiamuslimer av terrorgrupper som Daesh, al-Nusra och Al-Qaida – i Sverige utsätts de i egenskap av muslimer för hot från högerextremister.

– Jag ser ingen skillnad på terrorattacken vid Stockholms central och den här attacken, faktiskt. Båda vill skada samhället, vill skada det mänskliga arbetet och skapa polarisering mellan olika grupper. Men terrordådet i Stockholm och här i Järfälla ska föra oss närmare varann, inte skapa avstånd mellan människor, säger Akil Zahiri.

Många av de som på sistone kommit till Sverige är just shiamuslimer från Afghanistan, Iran, Irak och Syrien. Det har inneburit en kraftig ökning av antalet församlingsmedlemmar vid Imam Ali-moskén. För dem är moskén ett första steg in i svenska samhället. Akil Zahiri vill inte spekulera i vem som kan ha anlagt branden säger han att det är viktigt att polisen nu får tag på den skyldige.

–Vem som än anlagt branden är det en farlig person, för hela Sverige, oavsett vem man är, säger Akil Zahiri.

Det kommer ta minst ett år innan moskén är helt återställd, enligt Akil Zahiri.

Kanske är det som Akil Zahiri säger, att moskébranden kan hjälpa att föra folk samman. Sedan branden har mängder av föreningar hört av sig för att visa sitt deltagande, kommunstyrelsens ordförande besökte moskén efter branden och såväl församlingsmedlemmar som utomstående har lämnat blommor utanför moskén. En av dem är Javid, som bott i Sverige i fem år sedan han kom från Iran. Han bor i en annan stad men kommer ofta till moskén, och har kommit dit för att lämna en rosenbukett.

– Det är svårt att bli arg, jag blir mest ledsen och hjärtekrossad, säger Javid.

– Det är klart att folk blir rädda. Det här är vårt andliga hem, en plats där man känner sig trygg, säger Javid.

Tror du att rädslan kommer påverka moskéns arbete framöver?

–Nej, nej, nej. Shiamuslimer är vana vid sånt här från andra länder. Vi klarar oss.

Såväl församlingsmedlemmar som utomstående har lämnat blommor vid moskén efter branden.

Aphram Melki sitter i kommunstyrelsen för Centerpartiet och jobbar med integration. Han är en av de politiker som besökt moskén efter branden, och har tidigare jobbat med centret genom det Järfällas interreligiösa råd, där representanter från olika samfund samlas för att prata om gemensamma frågor.

–Det här är jättetråkigt. Akil Zahiri och Imam Ali-moskén har varit en positiv del i integrationsarbetet i Järfälla. De har ett tydligt tänk om att vara en del av de svenska samhället. Folk kommer dit från andra delar av världen, och då kan moskén vara en jätteviktig inkörsport till samhället, säger Aphram Melki.

Enligt Akil Zahiri kommer det ta minst ett år innan moskén är helt återställd, beroende på hur diskussionerna går med försäkringsbolaget. I skrivande stund har en person anhållits, misstänkt för inblandning i branden, men sedan släppts på fri fot.