ANNONS

Moskén måste påbörjas inom fem år

Klockan tickar på för förbundet att starta bygget av Rinkeby moské.
Klockan tickar på för förbundet att starta bygget av Rinkeby moské.
Avtalet med staden för att bygga en moské på Rinkeby allé har gått ut. Skrivs inget nytt avtal kommer platsen tas i anspråk om fem år.
ANNONS

Rinkeby allé ser ut att få klara sig utan en moské ett tag till. Utmed gatan pågår planer med att bygga nya bostäder, gator ska höjas och sänkas och ett nytt polishus ska installera sig.

Men i snart tre år har Rinkebymoskéns insamlingsstiftelse saknat ett avtal med Stockholm stad för att få bebygga platsen. I februari i år ansökte stiftelsen om ett nytt bygglov, men för att få använda det behövs också en markanvisning.

– Vi väntar på deras nästa drag och har bett dem komma in med bankunderlag, som visar att det har råd att bygga moskén, säger Anna-Greta Holmbom Björkman, ansvarig för, avtals-, mark- och genomförandefrågor på exploateringskontoret.

Redan för tio år sedan anmälde stiftelsen, som Islamiska förbundet i Järva står bakom, intresse för att bygga en moské i Rinkeby. 2012 förlängdes deras markanvisning på Rinkeby allé med ett år. Men sedan det gick ut har inget avtal för markanvisning funnits.

Anledningen till att byggplanerna för moskén nu står stilla är att förbundet inte har lyckats samla in pengar till moskén, som väntas kosta omkring 100 miljoner kronor.

– Vi har samlat in cirka 70 procent av vad det kostar att bygga moskén, säger Ibrahim Bouraleh, talesperson i Islamiska förbundet i Järva som också är talesperson för insamlingsstiftelsen.

Eftersom pengarna till största del kommer från andra länder, bland andra Saudiarabien och Qatar, så behövs ett tillstånd från finansinspektionen för att föra in pengarna i landet.

– Det har vi fått, säger han.

Under tiden fortsätter planarbetet på Rinkeby allé och Rinkebysvängen, som bland annat omfattar cirka 300 bostäder och gatuarbeten. Eftersom de planerna redan pågår menar Anna-Greta Holmbom Björkman, att en byggstart av en moské tidigast kan starta årsskiftet 2018/2019 då gatuarbeten väntas vara klara.

ANNONS

– Och om projektet inte kommer igång inom fem år från idag kan det hända att något annat byggs på platsen. Stockholms stad har jobbat hårt för att platsen ska kunna byggas med en moské och vi hoppas att det ska bli så en dag.

Ibrahim Bouraleh är inte orolig för den planerade moskéns framtid.

– Vi väntar på besked om ansökan om förlängning av vårt bygglov. Det behöver vi visa upp för våra donatorer och när pengarna kommer till Sverige kan vi visa bankunderlaget för exploateringskontoret.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.