Mostafa på väg starta indiskt krogimperium

Mostafa Golam Sarwar fiskar upp ett nybakat nanbröd ur tandoori­ugnen i nyöppnade restaurangen i Trollbäcken.
Mostafa Golam Sarwar fiskar upp ett nybakat nanbröd ur tandoori­ugnen i nyöppnade restaurangen i Trollbäcken.
I innerstan är indiska restauranger på frammarsch med kedjor som Indian garden och Shanti. Nu har Tyresö fått sin egen variant: Indiska köket med adresser i både Bollmora och ­Trollbäcken.

Mostafa Golam Sarwar tar vant en veteglänsande rundad degklump, svingar den som en pizzabagare­ och bakar ut den över en liten kudde innan den hamnar på innerväggen i tandooriugnen – en toppmatad variant med en temperatur på mellan 400 och 500 grader.

För honom tog det 15 år av arbete som kock i olika indiska restauranger i Stockholms innerstad innan han vågade starta eget. Helst hade han velat öppna något i Kista där han bor, men hyrorna var för höga. I stället letade han sig en bit söder om Stockholm och valet föll till slut på ett litet utrymme på Vintervägen i Bollmora. Namnet blev lika blygsamt som lokalen: Indiska köket.

– Det säger vad det handlar om – indisk mat. Om inte maten är bra får man inte behålla sina kunder och man får inga nya, säger han.

Nu, två och ett halvt år senare, är Mostafa igång med sin andra restaurang med samma namn i ­Tyresö. Antalet anställda är uppe i åtta personer, men Mostafa fortsätter att stå bakom grytorna. Lokalen han tagit över ligger i restaurangklustret på Vendelsövägen i Söder­gården i Trollbäcken, på samma plats där det tidigare fanns en annan indisk restaurang.

– Det är ett superbra läge. Folk vet att det finns mat från jordens alla hörn här, så de kör hit för att äta eller hämta hem mat. Om alla i familjen vill äta olika sorters mat kan de göra det, för här finns så mycket, säger Mostafa.

Framöver hoppas han även kunna öppna en tredje restaurang på hemmaplan i Kista.

Härnäst siktar han på att bli klar med inredningen, så att den blir lite mer äkta indisk, med rätt sorts lampor och tavlor.

Hur det kommer sig att just indiska restauranger för tillfället förmerar sig likt Mc Donald’s eller Pizza hut, vet han inte, men säger att det för egen del handlar om att erbjuda samma mat på fler platser.

– Folk känner till maträtterna i Bollmora – då vet de vad det handlar om även i Trollbäcken.

Fakta

Restaurangtätt i Trollbäcken

Vendelsövägen:

Pizzeria La Fleur.

Restaurang Södergården.

Banthai take away.

Restaurang Sjöboden.

Alléplan:

Gourmethuset.

Alléplans pizzeria.

Sushi Nikko.

Sibylla.

Silverado.