Möt Anne-Lie – en typisk Tyresöbo

Anne-Lie Prentice från Krusboda stämmer in på de flesta punkterna i statistiken för en typisk Tyresöbo. Här är hon med barnen Sander och Paloma och hunden Bella.
Anne-Lie Prentice från Krusboda stämmer in på de flesta punkterna i statistiken för en typisk Tyresöbo. Här är hon med barnen Sander och Paloma och hunden Bella.
Är du en ogift kvinna på 39 år och bor i ett hus? Tjänar du dessutom runt 30 000 kronor i månaden och har två barn? Du är du den typiska Tyresöbon.

Anne-Lie Prentice är på väg till den nya hundrastgården vid Dalhallen när Mitt i Ty­resö träffar henne och barnen Paloma, 1,5 år, Sander, 3 år, och hunden Bella.
Hon är uppvuxen i Nacka men flyttade till Krusboda för snart tre år sedan.

– Jag trivs jättebra. Krusboda är jättebarnvänligt och jag tycker om att Tyresö har mycket natur och att det är nära till vattnet, säger hon.

Anne-Lie stämmer på flera sätt in i den bild av statistikens genomsnittlige Tyresöbo. Hon bor i hus, har två barn, har inte studerat vidare efter gymnasiet och tjänar cirka 30 000 kronor i månaden. Liksom majoriteten av Tyresöborna är hon kvinna. Det fanns nämligen sju fler kvinnor än män i Tyresö i slutet av förra året.

Känner du dig som typisk Tyresöbo?

– Det är svårt att säga. Jag tycker att det är ganska lätt att passa in ändå, säger hon.
Hur är en typisk Tyresöbo?

– De verkar väldigt stolta över att vara Tyresöbor och glada över att bo här. De är hurtiga, gillar naturen, är vänliga och många är hundmänniskor, säger Anne-Lie.

Till skillnad mot de flesta Tyresöbor är hon gift, 36 år – 3 år yngre än genomsnittet – och jobbar som chefassistent. De vanligaste yrkena är grundskollärare, fritidspedagog och förskollärare.

Statistiken som visar den genomsnittliga Tyresöbon används inte av kommunen, konstaterar Per-Olof Lindfors, kommunens statistiker.

Däremot används befolkningsstatistiken som underlag för politikernas och tjänstemännens planering.

– Vi tittar på behovet av skolan, förskolan, äldreomsorg till exempel. Statistiken används också i resursfördelningen internt i kommunen som hur mycket pengar skolan och äldreomsorgen ska gå, säger han.

Har statistiken förändrats?

– Tyresö byggdes upp väldigt snabbt under 60-talet. Då fanns nästan inga äldre. Sedan har de successivt blivit fler och fler. Nu börjar det normaliseras. De övriga ålderskategorierna går lite upp och ner. Ett starkt mönster är att fler barnfamiljer flyttar hit. Det andra starka mönstret är att de som går ut från gymnasiet flyttar ut.

Fakta

Så är den typiska Tyresöbon

Kön: Kvinna

Ålder: 39

Bostad: Småhus (villa/radhus)

Civilstånd: Gift

Utbildning: Gymnasial 3 år

Medelinkomst: 351 000 kronor/år

Antal barn i genomsnitt: 1,8

Fakta

Fler kvinnor än män – och Bollmora är störst

46 177 personer bor i kommunen. 23 092 är kvinnor och 23 085 män.
39 år är medelåldern. 38,1 för män och 40 för kvinnor.
16 419 bor i Bollmora – den största stadsdelen.
12 801 bor i Trollbäcken, näst största bostadsområdet.
46,5 procent av bostäderna är villor eller radhus, 29,5 procent bostadsrätt och 24 procent hyresrätt.
630 kvinnor och 105 män jobbar inom om den vanligaste yrkeskategorin som är grundskollärare, fritidspedagog och förskollärare.
20,7 procent är utrikes födda eller har föräldrar som är födda utomlands.
5,7 procent av de utrikes födda kommer från Europa borträknat Norden.
2,54 bor i snitt i ett hushåll.
1,8 barn finns det i snitt i de hushåll som har barn.
351 000 kr är medelinkomst. 308 000 kr för kvinnor, 394 000 för män.
50 procent har gymnasial utbildning, 34 procent eftergymnasial och ­
13 förgymnasial.

Källa: Tyresö i siffror 2016, Tyresö kommun, SCB. De flesta siffror gäller 2015.

Hur är en typisk Tyresöbo?

Alexandra Borg 24 år, med Kewin 1 år, Brevikshalvön.
– Jag tycker att de är bra. Jag trivs här och har inte planer på att flytta härifrån. Tyresöbor är inte lika stressade som inne i Stockholm, det går inte ens att jämföra. Ute på halvön är det ganska uppdelat mellan vardagsmänniskor och de som har pengar.
Anneli Forsberg, 59 år, Granängsringen.
– De flesta är trevliga och det är lätt att få kontakt med nya människor. Trivs man och mår bra tror jag att man blir trevlig. Det kommer in ganska många yngre nu tror jag, eftersom det byggs så mycket.
Anneli Ekman, 66 år, Älta i Nacka.
– Folk är väldigt vänliga och hjälpsamma. De verkar ha tid att prata. Även ungdomar är trevliga mot mig. Jag trivs väldigt bra, jag brukar åka hit och handla och fika och träffa mina barn och barnbarn.
Roland Werner, 70 år, Lindalen.
– Jag tror att de är trogna kommunen. Många är ganska engagerade och måna om att det ska vara som det är. Det finns en tendens till att vara livrädd för byggen i naturområden.