Möt Fagersjös okända författardrottning

Fagersjös författardoldis Åsa Hellberg
Fagersjös författardoldis Åsa Hellberg
Åsa Hellberg har jobbat som flygvärdinna, coach och produktchef för kaffe. I 50-årsåldern sadlade hon om. Numera försörjer hon sig på sina böcker.
Åsa Hellberg har jobbat som flygvärdinna, coach och produktchef för kaffe. I 50-årsåldern sadlade hon om. Numera försörjer hon sig på sina böcker.
Nya boken.
Nya boken.
Hon skriver om starka självständiga kvinnor och snälla sexiga män. Alla är i 50-årsåldern – som hon själv.

Fagersjöbon och succéförfattaren Åsa Hellberg släpper i dag sin sjätte bok ”Gloria”.

Vi träffas i Farsta centrum. Åsa Hellberg är brunbränd och tycks inte lika överrumplad av solen som alla andra: Hennes somriga outfit är stilren och skulle funka lika bra på en lyxig skärgårdskrog.

– Jag var nyss på Cypern så jag är i fas med värmen. Men så här ser jag inte ut till vardags. Då brukar jag skrota omkring i Farsta centrum i stora mjukisbrallor och en alldeles för gammal Helly Hansen-jacka, förklarar hon.

Vi tar plats på ett fik en våning upp. Åsa Hellberg vill ha bryggkaffe – en vana sen tiden som produktchef på Gevalia. Hon har också jobbat som flygvärdinna och som coach med fokus på otrohet.

Numera är hon författare på heltid. Hennes romantiska feel good-böcker säljer inte bara i Sverige – hon kan räkna in halva Europa som sin marknad. Trots det är hon lite av en doldis här på hemmaplan.

– Så är det när man är författare, det är inte självklart att man måste vara med i tv eller så. Och det är väldigt skönt att kunna vara anonym. Det man bryr sig om är ju att folk läser böckerna, säger hon.

Sina berättelser skriver Åsa Hellberg i soffan hemma i Fagersjö, med laptopen i knät. Sju år efter debuten släpper hon nu sin sjätte bok, Gloria.

– Min kreativitet uppstår i mötet mellan händerna och tangentbordet. Det är som en magisk connection. Jag kan gå omkring en hel dag utan att få en enda idé men så fort jag sitter vid datorn kommer det.

Karaktärerna i böckerna är jämnåriga med författaren, alltså i 50-årsåldern. Kvinnorna starka och självständiga, och männen, ja dem beskriver Åsa Hellberg så här:

– Det är nästan bara bra, schyssta män i mina romaner. De är mjuka, sympatiska och jävligt virila. De har sex både mot väggar och på golv – vissa möjligen med hjälp av piller.

Hon betonar också att det är glada böcker. Även om skratten varvas med allvar vill Åsa Hellberg alltid landa i ett lyckligt slut.

– Att läsa mina böcker ska vara en behaglig verklighetsflykt. Jag vill att de ska förmedla samma känsla som när man kommer ut från biografen efter att ha sett en riktigt bra romantisk film.

Nya romanen Gloria handlar om en stjärna på Kungliga Operan, som försöker värna sin frihet samtidigt som hennes ungdoms kärlek dyker upp.

– Gloria vill vara både kär och fri. Det är en problematik som många brottas med, även jag.

Vad har du kommit fram till?

För egen del skulle jag säga att friheten är viktigare än mina relationer. Jag vill ha friheten att kunna sitta i min morgonrock och skriva en hel dag. Och det är också jätteviktigt i mina böcker: Kvinnorna får inte vara beroende av män.

Med tanke på att karaktärerna är medelålders skulle man kunna tro att det bara är där läsekretsen finns. Men det stämmer inte.

– Nyligen fick jag mejl från en 18-årig läsare. Hon skrev att hon önskar hon var 50, för när hon läser mina böcker tycker hon det verkar så härligt.

Namn: Åsa Hellberg

Ålder: 54

Bor: Farstabo sen 22 år, numera i Fagersjö

Yrke: Författare. Debuterade 2009 med självbiografin Casanovas kvinna. Har sen övergått till att skriva fiktion.

Familj: Särbo, en son

Aktuell: Med romanen Gloria som hon signerar på Akademibokhandeln i Farsta den 28 maj

Övrigt: Har en blogg, asahellberg.blogspot.se