ANNONS

Möt familjen pasta

Tre generationer Campogiani samlade kring middagsbordet, Cristian och Micaela Campogiani serverar.
Tre generationer Campogiani samlade kring middagsbordet, Cristian och Micaela Campogiani serverar.
Sergio Campogiani föddes på familjens hotell i Toskana och har sen varit med och startat ett 30-tal restauranger i Stockholm.
Sergio Campogiani föddes på familjens hotell i Toskana och har sen varit med och startat ett 30-tal restauranger i Stockholm.
Välkommen tillbaka till vardagen. Vi bad en av Stockholms äldsta ­italienska krögarfamiljer om tips på tre enkla ­pastarätter som gör ­vilken måndag som helst till en fest.
ANNONS

De sista eftersläntrarna har återvänt från semestern, skolorna är i gång och vardagslunken tillbaka. Vi bad familjen Campogiani, en av Stockholms äldsta italienska krögarfamiljer, om tips på tre goda pastarätter som gör vardagen mera njutbar.

De gick igång på utmaningen och bjöd in oss att laga maten tillsammans med dem i Micaela Campogianis hem på Södermalm. Nästan hela familjen var där. Micaelas man och barn, Hennes pappa Sergio, mamma Marie, brodern Christian och hans fru och deras barn.

Alla jobbar på familjens restauranger, Döden i Grytan och Den gamle och havet. Eller har gjort det. Eller kommer att göra det.

– Så är det, säger Micaela med en blick mot barnen, men de vet inte om det än.

– Mamma och pappa var smarta. De tvingade inte oss, utan erbjöd oss möjlighet att tjäna egna pengar genom att jobba på restaurangerna. Klart man ville det. Så kunde de ha full koll på oss på helgerna även om de jobbade, säger Christian.

Det märks att de är vana att jobba ihop. När de sätter igång är det som ett väloljat maskineri. Plötsligt är allt dukat, hackat och klart.

Christian bubblar av tips och tricks som han vill dela med sig av.

– Använd kokvattnet från pastan i såsen. Det innehåller stärkelse som gör såsen krämig. Här, smaka!

Ett annat tricks som han tipsar om är att hälla av pastavattnet någon minut innan och låta pastan koka klart i såsen.

ANNONS

Pappa Sergio övervakar köksarbetet på håll. Han berättar att han egentligen ville kalla restaurang Döden i grytan för När lammen tystnar, men att han blev nedröstad.

– Då hade alla trott att vi bara serverade lammkött, förklarar Marie.

– I vilket fall, namnet är viktigt. Varför välja ett italienskt namn som ingen förstår när man kan ha ett kul namn på svenska.

Familjen Campogiani gör sin carbonara med guanciale, lufttorkad griskind, som i originalet från Rom. Pancetta, lufttorkat sidfläsk, går också bra. Men inte bacon.

– Det blir inte alls samma grej, säger Christian Campogiani och uppmanar folk att prova och känna skillnaden.

Godast är pancetta som är nyskuren över disk men numera finns också färdiga förpackningar med pancetta i kuber i de flesta vanliga matvarubutiker. Välj den icke rökta sorten till carbonara.

våga vägra bacon

Fakta

Fem generationer krögare

Campogiani är en av Stockholms äldsta italienska krögarfamiljer.

Familjen har ägt ett 30-tal restauranger och nattklubbar – ”en del bra, en del mindre lyckade”, som pappa Sergio utrycker det.

I dag driver Sergios barn Micaela och Christian restaurangerna Döden i grytan och Den gamle och havet.

Sergios pappa hade en av Stockholms första pizzerior, Bella Napoli på Odengatan.

Dessförinnan drev pappan ett hotell på den ­toskanska kusten.

Sergios morfar hade en restaurang i Lucca och senare en i USA, dit han emigrerade.

Fakta

RECEPT Tortiglioni al Pollarolo

Familjen Campogianis pastarätt Tortigiloni al Pollarolo

3 olika pastarätter hemma hos Micaela Campogiani med 3 generationer Campogiani i köket!

Här en beroendeframkallande pastarätt som Sergio Campogiani skapade på 1980-talet, som fortfarande serveras på Döden i grytan och Den gamle och havet.

Ingredienser (4-5 personer):

  • 500 g tortiglioni
  • 60 g smör
  • 10 blad salvia
  • 6 kycklinglårfiléer (400 g)
  • 1 dl marsalavin
  • 2 msk kalvfond
  • 2 dl grädde
  • 1 dl finriven parmesanost
  1. Smält smöret i en stor stekpanna och fräs salvian några minuter på medelhög värme.
  2. Skär kycklingen i munsbitar. Höj temperaturen och stek kycklingen i smöret.
  3. När kycklingen fått färg runt om, häll i marsalavinet och låt det koka in en stund.
  4. Häll i fond och grädde och låt det koka ihop.
  5. Koka pastan i rikligt med saltat vatten. Ta 1/2 dl av kokvattnet och rör ner i så- sen.
  6. Häll av pastan när två minuter återstår av koktiden. Vänd ner pastan i såsen och låt den koka klart där.
  7. Rör ner hälften av parmesanen och garnera med resten.

Dryckestips: SM Cannonau di Sardegna, Italien (nr 2162) .

 

Källa: Familjen Campogiani
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.