ANNONS

M i möte med handlarna i Husby

Salam Kurda och Anna König Jerlmyr (M) fikar på Yas konditori i Husby.
Salam Kurda och Anna König Jerlmyr (M) fikar på Yas konditori i Husby.
Salam Kurda är fortfarande aktiv som ordförande i företagarföreningen för Husby centrum.
I fredags kom oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till Husby för att möta handlarna.
– Det ska vara lika tryggt att driva företag här som någon annanstans, säger Salam Kurda.
ANNONS

I slutet av november förra året stängde Salam Kurda igen sin Orientlivs för gott, efter 32 år i Husby.

Lika länge har han varit ordförande i den lokala företagarföreningen, där han kämpat mot otryggheten i centrum och för företagarnas villkor.

Drygt ett halvår senare är han fortfarande ordförande i företagarföreningen.

– Det blev så, jag har svårt att lämna Husby, och jag känner att jag måste fortsätta att driva trygghetsfrågorna, trots att jag inte är verksam i centrum längre, säger han.

Nu driver han en bilvårdsfirma i Husby, där han också har sitt kontor. Han har även ett grossistlager i Arlanda.

De senaste åren har handlarna i Husby protesterar flera gånger mot otryggheten i centrum.

Oppositionsborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är en av politikerna i Stockholms stad som engagerat sig i trygghetsfrågan. I fredags var hon i Husby för ett uppföljningsmöte med Salam Kurda och några andra företagare.

ANNONS

– Jag har träffat handlarna ett par gånger. Otryggheten som företagarna upplever i Järva är en allvarlig situation som måste lösas och något som vi måste jobba politiskt för över blockgränserna, säger Anna König Jerlmyr.

Mitt i har flera gånger rapporterat om Järvas företagare som har svårt att försäkra sina företag. En del nekas försäkring och andra drabbas av höga premier på grund av att området är brottsutsatt.

Moderaterna i Stockholms stad tycker att det borde skrivas in i ägardirektiven till de kommunala bolagen att de är skyldiga att åtgärda krossat glas och annan skadegörelse till butiker som tillhör bolagen.

– Nu kan butiker som inte har råd att sätta in nytt glas stå med trasiga rutor i veckor, vilket inte ser bra ut, säger Anna König Jerlmyr.

Anna Köning Jerlmyr vill uppdatera polislagen för att kunna komma åt ungdomsgäng  som tar över i centrum och lanserar begreppet ”antisocialt dominansbeteende”.

– Antisociala dominansbeteenden handlar om oönskade beteenden i det offentliga rummet, som högljuddhet, provokation, hotfullhet och grov hänsynslöshet till sin omgivning. I praktiken handlar det om framför allt gäng av killar och unga män i utsatta områden, men också på andra håll runt om i staden, som tar över bibliotek och dominerar torg. Kontinuerligt och avsiktligt sprider de en känsla av otrygghet omkring sig, säger Anna König Jerlmyr.

Omhänderta stökiga barn

Förslaget innebär att polis ska kunna omhänderta barn under 18 år och sedan hämtas av föräldrar om de betett sig stökigt i grupp.

– I dag har vi ett rättssystem som inte fungerar för att hantera gängen, säger hon.

Finansborgarråd Karin Wanngård (S) tycker inte att polislagen behöver nya inslag.

  Polisens uppgifter är tydliga i polislagen. De ska förbygga, förhindra och ingripa mot brottslig verksamhet och störningar mot den allmänna ordningen. Istället för symbolpolitik anser jag att samhället måste använda sig av kraftfulla insatser för att skapa trygghet. Det gör vi genom ett helhetsgrepp genom stärkta resurser och medel till polisen, stadens mobila team av ordningsvakter, upprustning av otrygga stadsmiljöer och satsningar på det socialt brottsförebyggande arbetet, säger hon. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.