Möten över skärm och generation

Lillemor Schölander, Gunn Gillgren, Denise Tayli, Kimia Diamat och Helga Olsson diskuterar ipad-funktionen "Siri" och trivs med varandras sällskap.
Lillemor Schölander, Gunn Gillgren, Denise Tayli, Kimia Diamat och Helga Olsson diskuterar ipad-funktionen "Siri" och trivs med varandras sällskap.
De lär sig av varandra.

På Odinslunds dagverksamhet träffas äldre och yngre för en stunds sällskap och utbyte av erfarenheter.

– Det här är en helt ny värld för mig, säger Hanne Fagerlund.

Inne på dagverksamheten Odinslund på Djursholm sitter flera damer och pillar med sina surfplattor.

– Det är så roligt det här, en helt ny värld för mig, säger Hanne Fagerlund och visar några album med bilder på kungen och drottningen i sin surfplatta.

Mellan damerna sitter 17-åringarna Denise Tayli och Kimia Dianat. De diskuterar och pratar om allt möjligt. När Mitt i gör besök är det första gången de är här, men tanken är att ungdomarna ska komma hit minst tre gånger till.

– De äldre ger yngre något och tvärtom, det här är ett jättebra initiativ att två olika generationer kan mötas så här, säger Monica Sjöman, verksamhetsledare.

Till dagverksamheten kommer de äldre för att slippa vara ensamma en stund.

– Många äldre lever i dag ensamma hemma, men vi har alla ett behov av att vara sociala. Här kan de träffa nya vänner och umgås med gamla. Det blir lite av en träffpunkt, säger Monica Sjöman.

Initiativet till generationsmötet kom från Denise Tayli efter att hon studerat en sommar på Columbia University i USA.

– Där ingick jag i en välgörenhetsgrupp. Vi hjälpte till med allt möjligt som soppkök och att läsa godnattsagor för barn. Det kändes bra att ge, jag blev liksom glad, därför tänkte jag att man kunde ta det här vidare till Sverige.

Därför startade hon i höstas upp en Välgörenhetskommitté på Viktor Rydbergs gymnasium på Djursholm. Tanken på att vara sällskap åt äldre kom efter ett samtal med kommunens volontärsamordnare.

– Det är roligt att höra på vad de äldre har varit med om samtidigt känns det bra att vara här för dem. Det är viktigt att vi tar oss tid, det är trots allt det vi står för, säger Kimia Dianat.

Och ungdomarnas närvaro uppskattas verkligen.

– Ja det är så kul att de är här, de kan ju lära oss saker vi inte vet hur de fungerar, säger Hanne Fagerlund.

Bolennart Wahlman, en av besökarna på dagverksamheten, håller med.

– Många historiska kunskaper riskerar att glömmas bort, som hantverkskunskap och så vidare. Så det är bra att de är här och kan lära sig av oss, säger han.

Hanne bläddrar snabbt på sin surfplatta.

– Du vet, från början var jag emot det här med datorer. Men så fick vi bredband dit jag bor och då kunde jag inte stå emot att skaffa mig en sådan här. Och tänk vad mycket saker man kan göra med den här, säger Hanne Fagerlund.

Lillemor Schölander får hjälp av Kimia Diamat att ställa in något på sin surfplatta.

– Man får skärpa sig eftersom det går så fort. Ungdomarna kan ju det här. Det är skillnad för en annan som inte är van med det här.

– Men de är snälla och ödmjuka. De förstår att det inte är medfött, fyller Monika Winell i.