Ny mötesplats ger svar på tal

Från vänster: Jessica Brunnberg, Adam Nouradin Hamad, Noor Malek och Johan Cohen.
Från vänster: Jessica Brunnberg, Adam Nouradin Hamad, Noor Malek och Johan Cohen.
Det nya välkomstcentret i Mörby Centrum vänder sig till nyanlända och hjälper bland annat till med saker vana Danderydsbor ser som självklara.

I Mörby Centrums bibliotek har ett välkomstcenter för nyanlända öppnat. Här erbjuds hjälp och svar på frågor som inte behöver vara riktade till en myndighet. Det kan vara hur man söker information på internet, komma i kontakt med föreningar eller prata svenska. Initiativtagaren Milla Die Sörgärde är glad över centret och den uppslutning som varit sedan öppnandet i förra veckan.

– Jag är överväldigad att det kommit så många och vi har redan fått in personer i idrottsföreningar. I föreningslivet har de nyanlända en möjlighet att prata svenska och knyta värdefulla kontakter i ett naturligt sammanhang. Detta är väldigt viktigt för att kunna etablera sig i samhället, säger Milla Die Sörgärde som är samordnare för de volontärer som verkar i välkomstcentret.

En blandning av nya och gamla

Flertalet volontärer finns knutna till välkomstcentret som ska hjälpa nyanlända att komma in i samhället. Volontärerna består av en blandning av äldre Danderydsbor och nyanlända som bott i kommunen i en kortare tid. De är viktiga i centret då de har erfarenhet av vilka frågor som kan komma upp. Noor Malek är en av volontärerna som bott i Danderyd i 6 månader och pratar arabiska vilket många som kommer hit pratar.

– Vi försöker alltid prata svenska men kan ha stor nytta av vårt modersmål också. Jag försöker hjälpa till och svara på de frågor jag kan. När jag inte vet svaret hänvisar jag till andra, säger Noor Malek.

Ett samarbete

Välkomstcentret är ett samarbete med En utsträckt hand, Svenska kyrkan och Borgenkyrkan. Johan Cohen har bott i Danderyd i mer eller mindre hela sitt liv och jämför frågeställningarna med de svenskar som flyttat till Spanien.

– Jag förstår att det finns många frågor av de som kommer hit. Det är ju bara att titta på de svenskar som flyttat ner till Spanien och hur många frågor de har och då pratar de ändå engelska. Att som Danderydsbo få bidra till integrationen känns stort för mig, säger Johan Cohen.

Johan Cohen sitter och pratar med Adam Nouradin Hamed som kom till Danderyd för fyra månader sedan. Han har specialiserat sig på cement och möbelsnickeri och vill ha hjälp med att söka ett jobb inom byggbranschen.

”Vill hitta nya vänner”

– Jag och familjen blev placerade i Boden i 8 månader och det var väldigt kallt. Nu vill jag hitta vänner i Danderyd och börja spela fotboll. Och hitta ett jobb, säger Adam Nouradin Hamed.

Just kontaktskapandet via föreningar är en viktig bit i välkomstcentret berättar samordnaren Milla Die Sörgärde. Centret drivs av Danderyds kommun och startar nu för att förbereda inför hösten då de flesta nyanlända kommer till kommunen.

– Vi får igång våra volontärer och kan förbereda inför hösten. Det är ett oerhört givande arbete att se gemenskapen som uppstår här, säger Milla Die Sörgärde.

 

Fakta

Det här kan välkomstcentret erbjuda:

⇒ Introduktion om Danderyd.

⇒ Information om mötesplatser och språkträning.

⇒ Vägledning för att komma i kontakt med myndigheter, vårdgivare och andra samhällsinstanser.

⇒ Hjälp med informationssökning på internet.

⇒ Hjälp med bankID, förstå post och samhällsinformation.

⇒ Hjälp med att hitta till olika platser i Danderyd och Stockholm.

⇒ Föreningsinformation och stöd i att komma i kontakt med föreningar.

⇒ Information om aktuella aktiviteter och evenemang.

 

Öppettider:

Måndag: stängt

Tisdag: 13-15

Onsdag: stängt

Torsdag: 10-12

Fredag: 13-15

 

Källa: Danderyds Kommun