Min lokala hjälte

Mötesplatsen ”Fika för alla” firar ett år

Paulina Sokolow, Ewa Wiklund, Kajsa Grytt och Sackari
Paulina Sokolow, Ewa Wiklund, Kajsa Grytt och Sackari fikar för alla.
Som en motreaktion på den fika som erbjöds enbart svenska hemlösa i Björns trädgård föddes "Fika för alla". Nu har mötesplatsen funnits i ett år.

För ett år sedan började ett gäng vänner från Södermalm ta med kaffe, bullar, mackor och frukt vid Björns trädgård till de som var hungriga. Men det handlade, och handlar fortfarande, inte om välgörenhet utan om samtal och möten.

– Det stod några och delade ut fika till enbart hemlösa svenska här för ett år sedan, vår aktion blev en motreaktion på det. De ställde de svagaste grupperna i samhället mot varandra. Vi är politiskt obundna men en antirastisk grupp. Vi började med ”Fika för alla” som en mötesplats med fika. Välgörenhet kan öka klyftorna som är i samhället, därför vill vi ha en mötesplats. Vem som helst kan stå framför, så väl som bakom bordet, inget är givet. Vi vill öppna för samtal som annars inte förs, berättar Kajsa Grytt som är på plats vid fikabordet bakom tunnelbaneingången vid Björns trädgård.

Initiativet har nu funnits i ett år, varje lördag mellan klockan 13 till 16, och än finns det inga planer på att sluta.

– Nej, det är härligt att vara enveten, nu är det rutin. Vi kommer vara kvar, men vill vidareutveckla det. Nu är vi på jakt efter en lokal tillsammans med Demos Stockholm, säger Kajsa grytt. Föreningen Demos Stockholm arbetar för socialt utsatta och står på medborgarplatsen, bara ett stenkast bort, med kaffe och kläder.

Baserat på antal kaffekoppar kommer det mellan 150 till 200 personer och dricker kaffe vid Fika för allas bord varje lördag.

– Det beror ju på om vi utifrån stan kommer in också, säger en man som försvinner iväg med sitt kaffe innan jag hinner ta namnet.

Hur har ert första år varit?

– Man känner igen folk och har fått i gång bra samtal, från början var folk som kom blyga. Nu samtalar man på ett annat sätt, personer som man kanske aldrig hade mött annars. Människor som rör sig som skuggor i alla våra andras ”perfekta” liv.

Gänget vänner som startade för ett år sedan har växt, gruppen som hjälps åt nu är runt 20 stycken. Men det är ingen statisk grupp, de som kan och vill, hjälper till i den mån de kan.

– Alla är välkomna att vara med, antingen om man bara vill hänga eller komma förbi med frukt eller bre några mackor. Det är bara att komma!

När klockan är 16 är det rent på bordet, det enda som vittnar om lördagens fika är kaffefläckarna på den vita duken.

img_1778

 

Läs fler nyheter:

Ulf Stark: ”Fantasi är viktigare än kunskap”

Bro till Södertälje får byggstart i år