Motigt att få fart på Sätra centrum

”Det tog 4–5 månader innan det började gå bra, men nu går det bättre än jag trodde”, säger Marie Fernando som tillsammans med sin syster Elizabeth säljer hårprodukter och afrikanska specialiteter.
”Det tog 4–5 månader innan det började gå bra, men nu går det bättre än jag trodde”, säger Marie Fernando som tillsammans med sin syster Elizabeth säljer hårprodukter och afrikanska specialiteter.
Tio månader efter invigningen av nya Sätra centrum gapar fortfarande butikslokaler tomma. Fastighetsägaren Leif-Ivan Karlsson har dock planer även för dem.

– Det ska bli ett service­centrum snarare än köpcentrum, säger han.

Grönsakshandlaren Fatih Altuntas har stått på torget inne i Sätra centrum i två månader nu och under torsdagseftermiddagen kommer en strid ström kunder och handlar av honom. I sitt sortiment har han bland annat vit zucchini, turkisk paprika och miniauberginer – grönsaker med stor efterfrågan från många Sätrabor. Men trots det går affärerna inte tillräckligt bra för att Fatih Altuntas i dag ska kunna avgöra om han ska stanna kvar på längre sikt.

– Ibland går det bra och andra dagar går det precis jämnt upp. Om du kommer tillbaka om ett år är det osäkert om jag är kvar faktiskt, vi får se, säger han.

Turerna kring bygget av Sätra centrum har varit många. Bygget drog ut på tiden och när Leif-Ivan Karlssons fastighetsbolag Örnberget inte hade ansökt om alla tillstånd som krävdes var protesterna starka.

Och även de första månaderna med nya Sätra centrum har på många sätt varit motiga, i dag gapar till exempel flera butikslokaler på ovanvåningen tomma.

– Vi har provat lite olika saker där, men småbutiker funkar inte alls, de ska vara i Skärholmen i stället. Det enda jag tror funkar på vår ovanvåning är skönhetssalonger. Och nu har jag inrett för en nagelsalong, fotvård, massage och så har vi en hårsalong. Det ska bli Sätra beauty house där uppe, nu ska vi bara hitta folk som vill hyra lokalerna, säger Leif-Ivan Karlsson.

Men den utlovade och efterlängtade sportbaren som skulle öppna i centrum ser i dag inte ut att bli verklighet efter att Leif-Ivan Karlsson fått reda på att ägaren till verksamheten har ändrat sig – och i stället vill öppna en pizzeria. En sådan finns dock redan i centrum och Leif-Ivan Karlsson vill inte ha en till, verksamheterna får inte konkurrera med varandra menar han, utan mixen måste vara god.

I dag ser han dock, trots motgångarna, optimistiskt på framtiden. Att det skulle ta ett par år innan allt föll på plats i nya centrumet hade han räknat med.

– Nog visste jag att det skulle bli kämpigt. Men det är roligt också. Och för flera av butikerna går det redan i dag riktigt bra. Dessutom har centrum blivit tryggare under det här året. Jag tycker faktiskt redan att det här är en framgångssaga.

Fakta

Vad tycker du om nya Sätra centrum?

Gerdan Malm, Bredäng: ”Det har blivit bättre, men det är synd att många av de små affärerna har varit tvungna att stänga igen. Det hade varit kul med en bra klädaffär här.”

Sebastian Thylin, Sätra: ”Det känns fräschare nu, skönt att puben stängde också för det var så bråkigt där om nätterna. Jag brukar gå till pizzerian, mataffären och i bland till videobutiken. Men ett systembolag hade varit trevligt också.”

Alnd Shamoun, Sätra: ”Jag är negativ, det känns för instängt och kolgrillen hittar man knappt till för att så mycket annat ligger i vägen. Man borde försöka fylla alla tomma butikslokaler. Fast det är bra att det kom hit ett gym och ett apotek.”

Mikael Sundqvist, Sätra: ”Jag tycker att det blev bra, det känns mer som ett riktigt köpcentrum nu och är inte bara ett ställe som man reser ifrån med tunnelbanan. Och det var bra att vi fick ett apotek.”