Motorbåt körde rakt på arbetsbåt

”Det kommer gå åt helvete”, skrek befälhavaren på arbetsbåten när han såg motorbåten komma mot dem i hög fart. Motor­båten körde rätt in i arbetsbåtens för, drog med sig kranen och landade 20 meter bort.

Det var den 19 augusti som olyckan inträffade mellan Kalvholmen och Han­skär norr om Smådalarö.

Klockan var halv tolv på förmiddagen när de fyra i besättningen på en arbetsbåt, som gick i 25 knop, såg en motorbåt komma på babords sida i hög hastighet, omkring 35 knop motsvarande 65 kilometer i timmen.

Personal på arbetsbåten fick först uppfattningen att motorbåten skulle köra bakom dem, men kort därefter förstod de att föraren inte såg deras båt över huvud taget.

”Fan, han har ju väjningsplikt. Det kommer gå åt helvete” sa befälhavaren på arbetsbåten och lade i full back.

Motorbåten körde rätt in i arbetsbåtens för, lättade från vattnet, drog med sig arbetsbåtens kran, fortsatte över fören och landade sedan nästan 20 meter bort, på styrbords sida om arbetsbåten. Besättningen på arbetsbåten var bara meter ifrån att förolyckas.

Enligt sjötrafikföreskrifter ska mötande båtar passera varandra babord mot babord. Den 50-årige föraren i motorbåten, som nu dömts, har uppgett att han inte såg arbetsbåten, delvis beroende på att han hade solen i ögonen.

Men tingsrätten går åklagarens linje och hävdar att det måste ha varit lätt för honom att se arbetsbåten eftersom väderförhållande var perfekta, och att man trots eventuell solbländning måste kunna bedöma situationer på sjön.

– Jag är nöjd med domen. Oavsett väderomständigheter har du skyldighet att anpassa fart och hålla utkik efter rådande förhållanden, säger åklagare Karin Borg.

Mannen i motorbåten dömdes till dagsböter på 2 500 kronor för vårdslöshet i sjötrafik. Ingen har överklagat domen.