Motorklubb vill hjälpa att stoppa förbjuden åkning i skogar

Enduroåkare. Bilden är inte tagen i Vallentuna eller Täby.
Enduroåkare. Bilden är inte tagen i Vallentuna eller Täby.
Polisen står handfallen inför förbjuden körning med crossmotorcyklel i skogarna kring Lövsättra, Okvista och Kristineberg.

– Det är svårt när man inte har verktygen att åka ut och stoppa dem, säger Stefan Dahlgren, kommunpolis i Täby och Vallentuna.

Längs Roslagsleden, i Lövsättra, Krisitnebergsskogen och Okvista i Vallentuna och Täby har finns djupa sår i marken efter långdragen buskörning. På vissa finns vattenfyllda pölar efter de djupa hjulspåren. På andra håll har trädens rötter skadats.

Trots att folk då och då polisanmäler åkningen, senast för några dagar sedan då någon parkerat ett släp vid Okvista och sedan gett sig in i skogen för att åka, har polisen svårt att få bukt med åkningen.

– Vi har inger fordon för att kunna köra i skogen. För två, tre år sedan hade vi vår fyrhjuling, det ledde till en nedgång. Men den har vi inte kvar.

Att patrullera skogen till fots har ingen effekt.

– De far iväg som popcorn, säger Stefan Dahlgren.

För att stoppa åkningen krävs nya metoder. Stefan Dahlgren berättar om ett försök i Borkyrka, där den lokala motorklubben fick dispens att köra för att jaga rätt på tjuvåkare och informera om lagen.

– Det var tämligen lyckosamt, säger han.

Täby motorklubb arrenderar en crossbana i Arninge industriområde. De skulle gärna vara med på ett sådant samarbete.

– Gladeligen! Kunde vi skicka ut några av våra vuxna åkare skulle vi det. Vi vill inte att skogarna förstörs. Dessutom påverkar den typen av åkning vår sport negativt, säger Roger Edström, kassör i klubben.

Han får medhåll av Bengt Blomgren, sekreterare.

– Det skulle bli en win win för oss. Då kunde vi säga: ”kom och åk hos oss i stället”, säger han.

Täby motorklubb arrenderar marken från Täby kommun. Det nya arrendeavtalet löper halvårsvis. Det innebär att det blir svårt för klubben att göra långsiktiga planer för banan.

Marken är inte detaljplandelagd för något särskilt ändamål just nu, enligt Roger Edström. Men Arninge är ett område i omvandling, det byggs mycket och klubben kan bli av med sin bana.

Det skulle förvärra tjuvåkningen i skogen, tror både Roger Edström och kommunpolis Stefan Dahlgren.

– Då blir det ännu mera High Chaparal i Lövsättra och Kristinebergsskogen, säger Stefan Dahlgren.