Välj ditt område
Håkan Carlqvist inför tävling i Spanien, 1978.
Håkan Carlqvist inför tävling i Spanien, 1978.

Motorlegenden Håkan ”Carla” Carlqvist är död

Nyheter / Sport Motorprofilen Håkan Carlqvist från Järfälla är död. Han blev 63 år. "Väldigt sorgligt", säger statsminister Stefan Löfven.

Håkan Carlqvist som växte upp i Järfälla var en stor folklig profil inom motorsporten och blev världsmästare i motocross 1979 och 1983. Motiveringen till Bragdguldet han fick 1983 löd: ”För den okuvliga energi som i en serie bragder lett fram till VM-titeln i motocross 500 cc.”

– Han har alltid varit en förebild. Han är verkligen symbolen för att kämpa vidare när andra ger upp och det gav honom också två VM-titlar, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin till Aftonbladet.

Dödsbud

Henry Romlin fick dödsbudet av Håkan Carlqvist släkt.

– Jag fick beskedet från hans släkt att han gick bort plötsligt i natt, säger han till Aftonbladet.

Carlqvist körde sin sista VM-tävling 1989, där han föll och bröt vänster handled. Efter karriären slog ”Carla” sedan även sönder bäckenbenet i samband med inspelningen av ett tv-program 1997.

Efter karriären tvingades Carlqvist leva med sviterna av sina många skador, bland annat en ledvärk som fick svensken att flytta till Frankrike i mitten av 1990-talet.

– Jag står och går fortfarande för egen maskin även om jag är spikad och lappad på de flesta ställen, sa Carlqvist till TT i samband med sin 50-årsdag 2004.

Statsministern

Även statsminister Stefan Löfven beklagar dödsbeskedet:

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag också sett Håkan ”Carla” Carlqvist köra motorcross flera gånger och det var helt magiskt, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Kultur

Vårberg får konstverk i världsklass

Morgonkollen

”Tumult” i Solna på tisdagskvällen

Right To Play Tele2 Arena Sommarplugg
Nyheter

Nyanlända har sommarskola – på Tele2 arena

Brott

Inbrottstjuv gripen efter helikopterjakt

Nyheter

Skulle begravas i Rönninge – urnan kom bort

Nyheter

Busschaufför slagen i ansiktet av bilist