Motorlegenden Håkan ”Carla” Carlqvist är död

Håkan Carlqvist inför tävling i Spanien, 1978.
Håkan Carlqvist inför tävling i Spanien, 1978.
Motorprofilen Håkan Carlqvist från Järfälla är död. Han blev 63 år. "Väldigt sorgligt", säger statsminister Stefan Löfven.

Håkan Carlqvist som växte upp i Järfälla var en stor folklig profil inom motorsporten och blev världsmästare i motocross 1979 och 1983. Motiveringen till Bragdguldet han fick 1983 löd: ”För den okuvliga energi som i en serie bragder lett fram till VM-titeln i motocross 500 cc.”

– Han har alltid varit en förebild. Han är verkligen symbolen för att kämpa vidare när andra ger upp och det gav honom också två VM-titlar, säger vännen och tidigare kollegan Henry Romlin till Aftonbladet.

Dödsbud

Henry Romlin fick dödsbudet av Håkan Carlqvist släkt.

– Jag fick beskedet från hans släkt att han gick bort plötsligt i natt, säger han till Aftonbladet.

Carlqvist körde sin sista VM-tävling 1989, där han föll och bröt vänster handled. Efter karriären slog ”Carla” sedan även sönder bäckenbenet i samband med inspelningen av ett tv-program 1997.

Efter karriären tvingades Carlqvist leva med sviterna av sina många skador, bland annat en ledvärk som fick svensken att flytta till Frankrike i mitten av 1990-talet.

– Jag står och går fortfarande för egen maskin även om jag är spikad och lappad på de flesta ställen, sa Carlqvist till TT i samband med sin 50-årsdag 2004.

Statsministern

Även statsminister Stefan Löfven beklagar dödsbeskedet:

– Det är väldigt sorgligt och naturligtvis alldeles för tidigt. Jag också sett Håkan ”Carla” Carlqvist köra motorcross flera gånger och det var helt magiskt, säger statsminister Stefan Löfven till TT.