ANNONS

Motstånd mot Bovieran-hus i Vega: ”Passar inte in”

Assar Karlsson, Marianne Karlsson, Franca Kellerman och Anders Björkman vill inte ha ett Bovieranhus i Vegas villakvarter.
Assar och Marianne Karlsson, Franca Kellerman och Anders Björkman tycker inte huset passar
De senioranpassade Bovieran-husen har varit omtalade för sina tropiska, inglasade vinterträdgårdar landet över. Men i Vega har det väckts ett motstånd mot dem.
ANNONS

– Huset passar inte in här i gamla Vega. Här är ju mest villor och radhus, säger Franca Kellerman, som precis som många andra i kvarteret vänt sig emot planerna på Vardövägen nära Måsöskolan.

Lekskogen som ska tas bort är en av få grönytor för barn i kvarteret att leka i, och en mängd grannar är kritiska till det som ska ersätta skogsdungen: Seniorboendet Bovieran.

En namnlista med 164 namn som säger nej till huset och flera andra skarpa kritiska yttranden har lämnats in till kommunen. Man ber helt enkelt kommunen att tänka om kring planerna på huset.

50 lägenheter planeras

Skulle den gamla detaljplanen gälla, skulle bara 12 parhus få byggas.

– Alla som flyttar in i Bovieranhuset ska ha möjlighet att parkera i ett p-garage under huset, dessutom blir det flera besöksparkeringar. Vi är rädda att trafikmängden kommer öka kraftigt om huset byggs. Det går stick i stäv med hur kommunen jobbat för säkra gångvägar för barnen till Måsöskolan, säger Franca Kellerman.

Om den nya detaljplanen går igenom, kommer omkring 50 lägenheter ingå i Bovieran-huset.

Franca Kellerman, Assar och Marianne Karlsson och Anders Björkman.

Franca Kellerman, Assar och Marianne Karlsson och Anders Björkman.

ANNONS
Fakta

Vinterträdgårdar och fiskdammar

Det finns ett sedan tidigare ett Bovieran-boende i Västerhaninge. Husen byggs enligt samma koncept landet över.

Den stora inglasade innergården är det mest kännetecknande med Bovieran-husen. De ska aldrig ha lägre temperatur än 13 grader oavsett väderleken ute.

På seniorboendena, som byggts på flera platser runt om i landet sista åren, kan man till exempel spela boule inne i de stora, prunkande vinterträdgårdar med oliv- och apelsinträd.

Standard på boendena brukar också vara fiskdammar, festlokal och övernattningslägenhet.

Källa: Bovieran AB

– Tre våningar är för högt. Det blir konstigt när våra hus är sex meter höga, och sedan hamnar ett seniorhus i mitten och kanske blir 15-16 meter högt. Hade man vetat att Bovieran-huset skulle byggas för 10 år sedan hade jag ju inte flyttat hit. Många villor kommer bli skuggade, säger Anders Björkman.

Franca är noga med att påpeka att ingen har något emot seniorboenden.

– Att skogsdungen ska bebyggas med bostäder visste vi alla, men vi vill att seniorbostäderna i så fall ska harmoniera med området och inte öka trafikmängden.

Splittrat mellan Vegaborna

Kommunens planarkitekter väntas jobba med detaljplanen fram till sommar. De har hittills inte ansett att biltrafiken skulle innebära några större problem, och kommunen ser dessutom ett behov av fler seniorboenden.

– Men vi kommer gå vidare så långt vi kan för att försöka hindra den nya detaljplanen, säger Franca Kellerman.

Är det ett enat motstånd mot seniorhuset?

– De som bor på Söderhagssidan tycker det ska bli trevligt med seniorboendet, men de bor ju inte här inne. Här i villakvarteren upplever jag att det finns ett motstånd, precis som för föräldrarna vid Måsöskolan, säger Franca.ANNONS