Min lokala hjälte

Mottagning på Danderyds sjukhus RFSL-belönad

Danderyds sjukhus Sesammottagning, som arbetar med frågor som rör sexuell hälsa, har belönats med en utmärkelse från RFSL för gott bemötande av HBTQ-personer.
Danderyds sjukhus Sesammottagning, som arbetar med frågor som rör sexuell hälsa, har belönats med en utmärkelse från RFSL för gott bemötande av HBTQ-personer.
Danderyds sjukhus Sesammottagning, som arbetar med frågor om sexuell hälsa, har fått RFSL-utmärkelsen ”Guldstjärnan” för sitt professionella bemötande av HBTQ-personer.
– Vi blev så glada och stolta, säger Lisa Gulbrandsen, en av medarbetarna på Sesam, i ett pressmeddelande.

Det är RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners och queeras rättigheter, som står bakom Sexhälsan och sajten sexperterna.se, vilka är de som delar ut utmärkelsen ”Guldstjärnan”.

Utmärkelsen har funnits i fem år och delas ut till de mottagningar som bedriver den bästa vården för framförallt HBTQ-personer, homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner.

På Sesam-mottagningen arbetar man aktivt med HBTQ-frågor och utgår från Danderyds sjukhus och landstingets HBTQ-policy, berättar Lisa Gulbrandsen.

– Att ha ett professionellt bemötande till alla besökare oavsett sexuell läggning är oerhört viktigt för oss. Därför har vi också arbetat målmedvetet med att lära oss mer om HBTQ-frågor och även medvetandegjort våra egna värderingar och förhållningssätt, säger hon i pressmeddelandet.

När utmärkelsen ”Guldstjärnan” ska delas ut skickar RFSL ut patienter som sedan rapporterar tillbaka hur de tycker att de blivit bemötta på den aktuella mottagningen. ”Testpatienterna” tar även med i bedömningen huruvida de har blivit erbjudna en fullständig undersökning samt ett personligt återbesök. Homosexuella män ska även rapportera om de har erbjudits en gratis vaccination mot hepatit B.

Fyra personer testade att vara patienter på Danderyds Sesammottagning och den samlade bedömningen var strålande.

RFSL:s motivering till utmärkelsen lyder: ”SESAM DANDERYD tilldelas Sexperternas Guldstjärna för en fantastisk insats för Stockholms bögcommunity.”