ANNONS

Mottagningen för sprutbyte blir kvar

Sprutbytesmottagningen leder förmodligen till minskad smittspridning. Allt tyder därför på att det blir kvar.

Men flera Kungsholmsbor anser att mottagningen skapar otrygghet.
ANNONS

Våren 2013 startade sprutbytesprogrammet vid S:t Görans sjukhus. Där kan narkomaner byta använda sprutor mot nya, med syftet att minska spridningen av smittsamma sjukdomar. Försöket ska utvärderas ­efter fyra år, men redan nu tyder det mesta på att det blir permanent.

– Programmet minskar förmodligen smittspridningen, genom­ rena sprutor och vaccin mot hepatit. Mottagningen hjälper också till att slussa narkomaner vidare till behandling, säger Rasmus Jonlund (FP), politiker på Kungsholmen och pressekretare åt Anna Starbrink (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd.­

Fredrik Lindström, platsansvarig sjuksköterska på S:t Görans sprutbytesmottagning, tycker att de gör ett bra jobb, men säger att det är för tidigt att säga vilken effekt verksamheten har.

– Vi har bara varit igång i 2,5 år. Skåne har haft en sprutbytesmottagning i 30 år. En halv procent av deras besökare är smittade med hiv, jämfört med sju procent av våra. Det säger något om vilken effekt den här typen av verksamhet kan ha.

Men flera Kungsholmsbor­ är kritiska. Några av dem har bildat en grupp som framförde sin oro på stadsdelsnämndens möte i torsdags. De anser bland annat att det är problematiskt att samla många missbrukare på ett ställe, särskilt i närheten av skolor och förskolor.

De tycker att det är fel att det bara finns en mottagning i Stockholm och att placeringen av mottagningen i närheten av Stadsmissionens lokaler är olycklig. Medlemmarna hänvisar till den senaste trygghetsmätningen som visar att invånare runt Östra S:t Göran och Stadshagen är otryggare än övriga Kungsholmsbor.

Ansvariga politiker, personalen på mottagningen och polisen håller med om att det har varit en del stök, särskilt under den gångna sommaren. Fredrik Lindström säger att det vore bra med ytterligare en mottagning, kanske en mobil sådan. Det håller Stefan Holmén vid Kungsholmspolisen med om.

– Som det är nu kommer missbrukare från hela länet hit. Min uppfattning är att det mer handlar om att det är gapigt och stökigt i området än faktisk brottslighet, men man ska ha respekt för människors upplevda otrygghet.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.