Han mötte lastbilen på fel sida motorvägen

Fredrik Johansson, Värmdö, mötte lastbilen som kommit över på fel sida av motorvägen
Fredrik Johansson, Värmdö, mötte lastbilen som kommit över på fel sida av motorvägen
Lastbilen hade kommit över på fel sida av motorvägen och körde i en fart av cirka 90 kilometer i timmen.
Fredrik Johansson, Värmdö, mötte lastbilen.
– Man blir lite chockad. Hade vi legat i vänsterfil och kört om någon hade det inte slutat bra, säger Fredrik Johansson.

Fredrik Johansson, hans dotter och Fredriks sambo var i söndags på väg i bil från Värmdö till Nacka. De körde motorvägen, väg 222, Värmdöleden. 

När de kom ut på Farstabron mötte de plötsligt en lastbil som kommit över på fel sida av motorvägen.

– Vi låg i högerfilen. Helt plötsligt kom en lastbil i hög fart. Föraren kunde inte vara medveten om att han kört fel, det gick så pass fort, säger Fredrik Johansson.

På platsen är högsta tillåtna hastighet 80 kilometer i timmen.

– Lastbilsföraren låg säkert i nittio, säger Fredrik.

Andra bilister tutade och blinkade med helljuset.

– Vi fortsatte i samma rytm, vi var lite lamslagna. Händer verkligen det här? Man blir lite chockad. Hade vi legat i vänsterfil och kört om någon hade det inte slutat bra, säger Fredrik.

Blir enfilig på platsen

Fredrik tror att lastbilsföraren hade kört fel vid påfarten till Farstabron. Vid påfarten blir motorvägen enfilig i riktning mot Värmdö. Bilister som kör åt andra hållet, Nackahållet, åt det håll Fredrik körde, har däremot två filer att köra i.

För en månad sedan såg Fredrik Johansson en liknade händelse på samma ställe. Vid det tillfället var han på väg till Värmdö och låg bakom en lastbil. Framme vid Farstabron såg han lastbilen köra över på fel sida av motorvägen. Föraren blev dock uppmärksammad på misstaget och lyckades att backa tillbaka och lägga sig i rätt körfält, enligt Fredrik.

Svårbegripligt

Fredrik Johansson säger att han åker på Farstabron dagligen. För honom är det svårt att förstå hur det går att köra fel på platsen.

– För mig är det en självklarhet hur man ska köra, det finns ett stort påbudsmärke med en pil som visar hur man ska köra och streck i marken som man ska följa.

Efter de här två händelserna tycker Fredrik ändå att det är dags för Trafikverket att se över trafiksituationen på platsen så att något liknande inte händer igen.

Polisen sökte efter lastbilen i söndags:

– Vi fick ett antal samtal och åkte ut men hittade inte lastbilen, säger Åsa Wallentin, presstalesperson vid polisen.

Mitt i har sökt Trafikverket men den tjänsteman som tidningen hänvisats till var inte anträffbar under måndagen.