De nya hälsomottagningarna läggs ned – i ett besparingskrav

Oppositionslandstingsråd Susanne Nordling (MP).
Oppositionslandstingsråd Susanne Nordling (MP).
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).
Hälso- och sjukvårdslandstingsråd Anna Starbrink (L).
De tre nya livsstilsmottagningarna i Haninge, Kista och Södertälje skulle göra vården mer jämlik i socioekonomiskt tyngre områden. Men nu väntas samtliga hastigt läggas ned – för att spara pengar.

De nya hälsomottagningarna som öppnat på senare år i Haninge, Kista och Södertälje riskerar hastigt nedläggning.

– Förvaltningen har förvarnat hälsomottagningarna att de eventuellt läggs ned. Det kommer ett besparingsförslag till hälso- och sjukvårdsnämndens nästa möte (25 oktober, red anm), säger oppositionslandstingsråd Susanne Nordling (MP).

Enligt Susanne Nordling väntas nedläggningarna spara in 20 till 25 miljoner kronor.

– Det är vad förvaltningen säger man skulle spara, säger hon.

Källor inom landstinget uppger för Mitt i att besparingarna genomförs som en del i landstingsledningens kostnadsbesparingar på 800 miljoner kronor inför kommande år. Och det ser ut att gå snabbt. De tre mottagningarna föreslås stänga redan 31 januari.

Mottagningarna har vänt sig till människor som vill förändra sina levnadsvanor. Det kan ha varit folk som haft kroniska, livsstilsrelaterade sjukdomar. Personerna kan ha haft hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, otillräcklig fysisk aktivitet eller helt enkelt rökt eller druckit för mycket.

Haninges och Södertäljes mottagningar öppnade 2014, och Kistas så sent som i fjol.

Ann-Kristin Andersson, distriktssköterska på Hälsomottagningen Handen, bekräftar uppgifterna:

– Vi har själva fått veta att landstinget behöver spara 800 miljoner kronor, och att det finns möjlighet att spara genom att stänga hälsomottagningarna. Och det är klart att nyöppnade verksamheter kostar pengar i inledningsfasen, säger hon.

– Det är en överraskning för oss allihopa. Vi har inte fått några indikationer på detta tidigare.

Menar man att verksamheterna inte gått tillräckligt bra, eller inte varit tillräckligt nödvändiga?

– Dessa mottagningar är relativt nyöppnade. Man kan inte se det samlade resultatet än, men de resultat vi hittills kan se är positiva. Det handlar om långsiktiga beteendeförändringar och en del är att vidmakthålla förändringarna på längre sikt. Vi har ju treårsuppföljningar. Det tar också tid att bli känd i länet, säger Ann-Kristin Andersson.

Susanne Nordling (MP) tycker det är fel att stänga mottagningarna för att spara pengar.

– Mottagningen i Kista öppnade så sent som i maj i fjol, det är verkligen ett slöseri med skattepengar att stänga ner något som knappt kommit igång. Viktigast är att vi från landstinget klarar framtidens sjukvård, då måste vi jobba förebyggande. Vi har svårt att nå upp till jämlik vård och jämlik hälsa i områden där de socioekonomiska faktorerna är tunga, där man behöver stöd, säger hon.

Haninges kommunalråd Annica Hjerling (MP), som ansvarar folkhälsa i Haninge, säger att hon driver på för att stoppa nedläggningen i Haninge.

– Nu blir det tydligt att landstinget vill gå i en helt annan riktning och skära ned den långsiktiga förebyggande verksamheten i Haninge. Det är varken socialt eller ekonomiskt försvarbart att skära ner där behoven är stora, säger hon.

Rasmus Jonlund, presschef för ansvariga hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Anna Starbrink (L), skriver i mejl till Mitt i:

”Vi kan inte närmare kommentera sådant som rör hälso- och sjukvårdsnämndens budgetförslag, som förvaltningen arbetar med och som vi kommer att ta ställning till när det är klart. Det vi kan säga är att vi prioriterar hälsofrämjande arbete och förebyggande insatser, att resurser används effektivt, och att vi kommer att fortsätta satsa på att utveckla och stärka primärvården.”