ANNONS

MP: Män i bil får bättre snöröjning

Den 5 december i fjol kom ett av de värsta snöfallen på 50 år.
Den 5 december i fjol kom ett av de värsta snöfallen på 50 år.
Snöröjningen i Stockholm gynnar medelålders män med bil. Det menar Miljöpartiet på Södermalm som nu vill att den ska analyseras ur ett jämlikhetsperspektiv.
ANNONS

– Gator som traditionellt sett används av medelålders män prioriteras och jag tror att det är något som vi bara köper utan att reflektera över det, säger Erik Malm, gruppledare för MP i stadsdelsnämnden.

Partiet har nu lagt en skrivelse där de föreslår att snöröjningen analyseras utifrån ett jämlikhetsperspektiv.

De menar att den låga prioritet som trottoarer och cykelbanor har jämfört med bilvägar slår extra hårt mot kvinnor, låginkomsttagare och personer med särskilt behov av tillgänglighet.

– Män är överrepresenterade i bilar samtidigt som kvinnor i högre grad tar sig fram till fots, åker kollektivt, cyklar och lämnar på förskolor, säger Erik Malm.

Förebilden är Karlskoga som för några år sedan gjorde en liknande analys, som bland annat visade att vägar som ledde fram till traditionellt mansdominerade arbetsplatser hade prioriterats. Numera plogar staden först utanför förskolor och skolor och på gång- och cykelbanor medan bilisterna snällt får vänta.

MP vill se en sammanställning över prioritetsordningen här redan nu i vinter.

– Vi har inte börjat jobba med den frågan än så det är för tidigt att säga, säger park­ingenjören Kenneth Kempen­dahl på Södermalms stadsdelsförvaltning.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.