MP raket i EU-valet även i Sollentuna

Miljöpartiet blev årets raket när Sollentunaborna röstade i EU-valet.

Största tappet stod Moderaterna för som backade sju procentenheter.

MP blev andra största parti i valet till Europaparlamentet – både i riket och i Sollentuna.

– Det känns extra kul att vi blev näst störst även här, säger Peter Godlund, MP:s gruppledare i Sollentuna.

Varför gick det så bra?

– Jag tror att vi har fått många unga väljare. EU är en institution för framtidsfrågor om fred, klimat och hålbarhet. Det är inte så konstigt att vi lyckas bra, säger Peter Godlund.

Han vill inte dra för stora växlar på resultaten i EU-valet, men ser med tillförsikt på valen till kommuner och riksdag i höst.

– Det är självklart en glädjespark framåt. Om man har röstat på MP en gång har man gått över en tröskel och då blir det lättare att göra det en gång till, säger Peter Godlund.

Lika mycket som MP ökade – omkring 7 procentenheter – tappade Moderaterna i Sollentuna.

Douglas Lithborn, kommunstyrelsens ordförande och gruppledare för moderaterna, är självkritisk när han tittar i backspegeln.

– Vi har historiskt haft svårt att mobilisera väljare till EU-valet och kan ha tappat en del till sofflocket. Vi kan också ha tappat till Miljöpartiet, de frågorna har varit centrala.

Douglas Lithborn tror att Moderaterna varit för otydliga i EU-valet, men trycker på att det är stor skillnad mellan valet till EU och kommunfullmäktige i höst.

– Det kommer att vara lättare för oss att visa upp oss i kommunalvalet. EU:s verksamhet är inte alltid så konkret. Däremot är skolor och idrottshallar väldigt vardagsnära problem.

Årets valdeltagande i Sollentuna var 56,6 procent, en ökning med 5,1 procentenheter.

Fakta

Så röstade Sollentunaborna

Källa: Valmyndigheten