MP: ”Vi bör hissa regnbågsflaggan”

Miljöparitet vill hissa regnbågsflaggan under Pride-veckan.
Miljöparitet vill hissa regnbågsflaggan under Pride-veckan.
Från och med nästa år borde regnbågsflaggor vaja runtom på Lidingö under Pride-veckan. Det tycker Miljöpartiet som har tagit fram ett förslag i frågan.

Miljöpartiet vill förstärka arbetet mot den diskriminering och de fördomar som drabbar hbtq-personer. Därför har partiet lagt en motion om att bland annat hissa regnbågsflaggor under Pride-veckan.

Enligt Thomas Bengtsson, partiets gruppledare på Lidingö skulle flaggorna kunna hissas på kommunens flaggstänger, till exempel vid brofästet och stadshuset, men även utanför skolor och vid Millesgården.

– På en del ställen har det varit bråk om just regnbågsflaggan, därför tycker vi att det är naturligt att föreslå att den ska hissas. Är det kontroversiellt visar det att vi behöver diskutera de här frågorna ännu mer, även politiskt, säger han.

Motionen innehåller även förslag om en seminarieserie för att sätta ljus på hbtq-frågor, samt att Lidingö stad ska bjuda in vården, föreningslivet och andra aktörer att delta i olika evenemang.

Sedan i våras finns fritidsgården Iris på Allhuset i Gångsätra. Där kan alla mellan 13 och 25 som är nyfikna på hbtq-frågor träffas. Ursula Diaz Diaz är ansvarig fritidsledare och hon menar att verksamheten behövs.

– Vi har fått jättebra respons från ungdomarna. En del av dem har känt att de inte kan vara på vanliga fritidsgårdar eftersom de inte känner sig trygga där. Nu har de fått ett eget ställe, säger hon.

Och det är just Iris som har inspirerat Miljöpartiet till att motionera i frågan.

– Reaktionerna på fritidsgården gjorde att vi förstod hur mycket sådan här verksamhet behövs. Flaggorna är ett enkelt sätt att visa politiskt stöd för de initiativ som tagits av fritidsgårdarna, säger Thomas Bengtsson.

De övriga partierna har ännu inte behandlat Miljöpartiets förslag men kultur- och fritidsnämndens vice ordförande Carl-Johan Schiller (KD) menar att det viktigaste är att kommunen är öppen och tillmötesgående mot alla.

– Jag är mycket positiv till Pride och fritidsgården är jättebra. Sen får vi ta ställning till om vi ska ha regnbågsflaggor, säger han.